Câţi bani avem pentru autostrăzi

| 29 iul, 2013

Este pentru prima oară când în Guvernul României există un ministru dedicat construcției de autostrăzi, iar acest lucru începe să se vadă.

Invitat în cadrul unei emisiuni de televiziune, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Național, Dan Șova, a declarat că există o șansă însemnată ca până la finele actualului exercițiu financiar european, beneficiind de facilitatea n+3 negociată de premierul Victor Ponta cu Comisia Europeană, România să absoarbă în totalitate fondurile alocate pentru infrastructură, în cuantum de 2,3 miliarde de euro. Ministrul Șova a declarat, de asemenea, că dacă în mai 2012 gradul de absorbție al acestor fonduri era de 5%, în prezent guvernul condus de Victor Ponta se poate lăuda cu un grad de 40%, asta în condițiile în care POS Transporturi a fost blocat timp de un an.

Șova a prezentat în emisiune cum va arăta harta autostrăzilor din România în 2016, termenul pînă la care se angajează că țara noastră va avea 1.000 de km de autostradă. Ministrul marilor proiecte a prezentat exact situația actuală, explicând în ce stadiu se află diversele tronsoane, afirmând că multe dintre acestea au fost licitate sau se află în faza contestațiilor, după iar apoi urmează să fie semnate contractele și să înceapă construcția. Șova a lăudat de asemenea celeritatea cu care Curtea de Apel București a rezolvat, în doar două săptămâni, contestațiile pentru loturile 2, 3 și 4 ale autostrăzii Lugoj-Deva, lotul 1 fiind deja în construcție, urmând a fi inaugurat în toamnă.

Dan Șova a vorbit și despre Masterplanul pe Transporturi, primul draft fiind gata la mijlocul lunii august, iar varianta finală în septembrie. Infrastructura de transport din România va fi dezvoltată în viitor conform acestui Masterplan, pe baza sa fiind negociate de către reprezentanții Guvernului proiectele ce vor primi finanțare europeană în perioada 2014-2020.

Este pentru prima oară când în Guvernul României există un ministru dedicat construcției de autostrăzi, iar acest lucru începe să se vadă. Nu ne putem aștepta ca peste noapte să avem autostrăzi, însă faptul că începe construcția diferitelor tronsoane, faptul că justiția rezolvă cu prioritate diversele contestații, contestații care până acum durau ani, perioadă în care construcția nu putea începe, este un lucru extrem de încurajator. La acestea putem adăuga și atenția acordată de executiv absorbției fondurilor europene, fonduri care vor contribui direct la dezvoltarea infrastructurii rutiere.

Un alt lucru interesant este faptul că aceste declarații și asumări vin într-o perioadă în care nu ne aflăm în campanie electorală, ceea ce mă face să cred că nu sunt simple promisiuni deșarte, ci au mai degrabă valoare de informare a publicului. Ministrul Șova nu are nicio miză electorală în acest moment, așadar nu are niciun motiv să ne mintă.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
29 iul, 2013
cantautor
MIZA
ministrul SOVA nu a facut nimic pana acum...
a dat din gura,voi ca papagalii,dupa el...
nu va face nimic nici in continuare...
voi,la fel...in catacombele jurnalismului aservit...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ