Câţi bani vor intra în România?

| 07 sep, 2013

În condiţiile date, declaraţia preşedintelui Băsescu, în care pune sub semnul întrebării competenţa actualului Executiv în pregătirea absortiei pentru exercițiul bugetar 2014-2020, este total politicianistă, lipsită de argumente și provoacă zâmbete compătimitoare.

Performanţele economice realizate de actualul Executiv, confirmate de toate instituţiile specializate, în frunte cu Banca Mondială, se sprijină pe trei piloni importaţi: intensificarea productivităţii care a dat naştere exportului, mort în timpul guvernelor portocalii; agricultura - o ramură prioritară pentru actualul cabinet, a beneficiat la timpul oportun de o injecţie de capital substanţială, iar rezultatele sunt palpabile (producţii record la cereale, legume, fructe, cartofi) şi accelerarea procesului de absorbție a fondurilor europene.

Abandonată undeva la 7%, rată de absorbție a banilor de la Bruxelles a cunoscut un progres nesperat nici pentru cei mai sceptici analişti economici. Palatul Victoria a ajuns la 21% grad de absorbție şi a trasat un obiectiv ambiţios pentru finalulul anului - 50%. Un urcuş dificil, dar veștile sunt îmbucurătoare. Victor Ponta a declarat că Guvernul va înainta în perioada imediat următoare cereri de rambursare în valoare de un miliard de lei (sumă destinată exclusiv  Programului Operaţional Sectorial - Dezvoltarea Resurselor Umane).

Privită de mulţi drept fantezistă, ambiţia ministrului Fondurilor Europene, de a atinge pragul de 50%,  începe să capete contur graţie deblocărilor succesive a Programului de Mediu, Programului Operaţional Regional, POSDR, Programul Operaţional Sectorial Transporturi. De altfel, prin intermediul POS Transport am încasat la începutul lunii iulie 135 de milioane de euro şi am depăşit barieră de 20 de procente. Valoarea totală a fondurilor solicitate Comisiei Europene pentru rambursare în ceea ce priveşte Transporturile este de 655 milioane de euro.

Potrivit unui raport al Guvernului de la finalul lunii iunie, care centralizează stadiul accesării fondurilor europene şi de coeziune pe fiecare program operaţional în parte, cea mai mare rată de absorbţie o întâlnim la Programul Operaţional Regional, aproape de 30% şi la Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative de 25%.

La începutul lunii mai 2012, la instaurarea cabinetului Ponta, POR avea o rată de absorbţie de 15,04%, iar plăţile intermediare de la Bruxelles se ridicau la 560,49 milioane euro. La 14 iunie 2013, programul accesase 29,56% din fonduri, iar plăţile de la CE se ridicau la 1,1 miliarde euro, practic s-au dublat în numai un an de zile. POR are alocate 3,72 miliarde euro, pentru perioada 2007-2013. Creşteri importante s-au consemnat şi în zona Mediului. Pe aceleaşi coordonate, măsurătorile arată un salt semnificativ, de la 4,37%, respective 197 milioane euro, la peste 15% şi 697 milioane euro. De asemenea, merită menţionat progresul efectuat de POSDRU - de la 190 milioane euro la 565 milioane. Sume de trei ori mai mari, chestiune care nu ar fi fost posibilă fără corecţiile financiare făcute eficient şi la timp. Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene a explicat beneficiile acestui efort – “sumele trase până în prezent ne ajută să acoperim riscul de dezangajare automată a banilor.”

În condiţiile date, declaraţia preşedintelui Băsescu, în care pune sub semnul întrebării competenţa actualului Executiv în pregătirea absortiei pentru exercițiul bugetar 2014-2020, este total politicianistă, lipsită de argumente și provoacă zâmbete compătimitoare. În viziunea sa, cel mai bun Guvern din istoria post-decembristă (caracterizare făcută cabinetul Emil Boc) cu un procent de absorbţie 7% depăşeşte performanţele echipei Ponta. Echipă care a recunoscut deunăzi că România a rămascu o problemă pe un singur program, cel care vizează Creşterea Competitivităţii Economice. Premierul şi-a exprimat speranţa că şi acesta va fi deblocat, după evaluarea CE, aşteptată în cursul acestei luni.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
08 sep, 2013
ION
SMARANDESCU
TOATE BLESTEMELE PT EL PANA NU II REFACE AVEREA LUI SMARANDESCU CARE A PIERDUTO DIN CAUZA CIOBANULUI.
07 sep, 2013
pensionar
De intrat bani ,intra de 23 ani, dar la regi, baroni, judtitiari, politisti,vamesi, pensionari cu privilegiu, parlamentari, ministri prefecti, primariu ,bancheri , revolutionari,etc doar revolutia nu s-a facurt de dragul lozinci=FRATERNITATE, SOLIDARITATE, EGALITATE, ci pentru cei care au prins ciolanul.Saraci pot muri bine ca au votat ca prosti.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ