CÂŢI IMIGRANŢI au invadat Grecia în acest an: “E imposibil să faci faţă unui astfel de aflux!”

| 27 aug, 10:27

Peste 200.000 de imigranţi au ajuns anul acesta pe insulele greceşti situate în est, la Marea Egee, iar jumătate dintre ei numai în ultimele două luni, a declarat ministrul Porturilor Thodoris Dritsas miercuri pentru televiziunea greacă, relatează DPA în pagina electronică, citată de Agerpres.

Grecia - supraîndatorată - a fost copleşită de un aflux de imigranţi - majoritatea refugiaţi din calea războiului din Siria - care caută protecţia Uniunii Europene (UE). Mulţi sosesc pe insulele greceşti în bărci supraaglomerate dinspre Turcia, în speranţă să ajungă în ţări bogate ca Germania.

Dritsas nu a spus câţi imigranţi au traversat deja frontiera greacă în Macedonia anul acesta.

"Este imposibil să faci faţă unui asemenea aflux", a declarat Tasia Christodoulopoulou, ministrul însărcinat cu Migrarea. Cea mai mare problemă este înregistrarea imigranţilor, a subliniat ea, în contextul în care acest proces necesită 20-30 de minute pentru fiecare persoană în parte, iar zilnic sosesc sute de persoane.

Feribotul Eleftherios Venizelos a adus miercuri, la Pireu, în apropiere de Atena, aproximativ 2.500 de refugiaţi de pe Insula Lesbos, potrivit pazei de Coastă.

Alţi 800 au sosit în nordul portului Kavala (nord-est) şi urmau să fie transportaţi la frontiera cu Macedonia miercuri.

Potrivit unor estimări, zeci de mii de imigranţi au părăsit Grecia şi au trecut în Balcani, traversând Macedonia şi Serbia, pentru a reintra pe teritoriul Uniunii Europene (UE) în Ungaria.

- 2.100 de "rangeri de frontieră" vor patrula din septembrie la frontiera Ungariei

Autorităţile ungureşti au înregistrat un număr-record de 2.533 de intrări ilegale din Serbia numai marţi, cu 460 mai multe decât cu o zi înainte, potrivit unor date statistice publicate miercuri.

Mulţi au putut să escaladeze gardul de sârmă ghimpată de la frontieră, ridicat de Guvernul conservator al lui Viktor Orban cu scopul de a împiedica imigranţii să pătrundă în ţară.

Într-o încercare de a-şi consolida şi mai mult frontiera, Ungaria intenţionează să creeze o forţă de poliţie de frontieră specială.

Şeful poliţiei, comisarul Karoly Papp, le-a spus jurnaliştilor la Budapesta că 2.100 de "rangeri de frontieră", ofiţeri de poliţie, urmează să înceapă să patruleze de la jumătatea lui septembrie.

Refugiaţii au putut să-şi continue călătoria către Ungaria în weekend, după ce autorităţile din Macedonia au cedat presiunilor şi au deschis frontiera celor câteva de mii de refugiaţi blocaţi în zonă.

De atunci, peste 10.000 de persoane au sosit în Serbia, unde rata sosirii refugiaţilor a crescut vertiginos, de câteva ori, faţă de lunile anterioare.

- CE alocă 1,5 milioane de euro ajutoare de urgenţă Serbiei şi Macedoniei

Comisia Europeană le furnizează Serbiei şi Macedoniei 1,5 milioane de euro ca ajutor de urgenţă, pentru ca acestea să ofere servicii de bază refugiaţilor şi imigranţilor care sosesc acolo, a anunţat CE miercuri.

Criza imigranţilor din Europa urmează să monopolizeze agenda summitului de la Viena, joi, între UE şi cele şase ţări vest-balcanice - Albania, Bosnia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia şi Serbia.

- AI îndeamnă la "regândire urgentă" a politicilor de azil europene

Concomitent, Amnesty International (AI) a criticat sistemul de azil al UE, care prevede ca migranţii să-şi formuleze cererile în primul stat UE pe al cărui teritoriu intră.

Gauri van Gulik de la Amnesty a subliniat că refugiaţii care sosesc în Grecia se confruntă cu o "alegere imposibilă" - între "condiţiile îngroozitoare de primire şi detenţie" şi o "potenţială călătorie clandestină şi periculoasă" pentru a ajunge în alte părţi ale blocului.

Amnesty a îndemnat, cu o zi înainte de Summitul de la Viena, la o "regândire urgentă" a politicilor Europei în domeniul azilului.

"În absenţa flagrantă a unor rute suficient de sigure şi legale către Europa, oamenii n-au de ales decât să se îmbarce în călătorii ilegale pline de riscuri", a subliniat van Gulik.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 aug, 10:40
eljiji
ce urmeaza?
Ce urmeaza dupa ISIS?
http://www.eljijinews.com/politica/extern/ce-urmeaza-dupa-isis

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ