Către ce se îndreaptă turismul românesc

| 04 iul, 2013

Viitorul turismului românesc sună bine! Sloganul a stat pe buzele tuturor guvernelor care s-au succedat la conducerea României. Desigur cu toţii cunoaştem cu ce ne-a înzestrat mama natură munţi, mare, deltă, râuri şi lacuri spectaculoase însă situaţia din teren este cu totul alta.

Antreprenorii din turism, în paranteză spus mulţi dintre ei loviţi crunt de criza economică, au fost privaţi ani la rând de o strategie coerentă în domeniu.

O retrospectivă a ultimilor ani scoate la lumină ineficiența cu care s-au cheltuit sute de milioane de euro pe strategii şi campanii de promovare ineficiente. Apogeul a fost atins în mandatul Elenei Udrea care a beneficiat de un buget preferential, iar turismul a urcat la rang de prioritate naţională. Banii însă s-a direcţionat proponderent spre zona de Dezvoltare Regională a ministerului, multe investiţii provoacă încă rumoare: parcuri şi săli de sport în zone rurale fără asfalt sau canalizare. În urma liderului PDL au rămas ca moştenire controversatul logo (celebra frunză) şi sloganul „Explore the Carpathian Garden”, peste celelalte planuri - dezvoltarea turismului balnear, a sudului litoralului şi a ecoturismului s-a aşternut praful.

Frunza Elenei Udrea a pălit odată cu întețirea vizitelor Prinţului Charles în România. Îndrăgostit de Transilvania, unde şi-a cumpărat câteva proprietăţi, moştenitorul coroanei britanice a reuşit în ultimii ani să ne contureze un brand turistic mai aproape de adevăr. Pe langă eficiența ca ambasador al turismului românesc, cu mult peste promo-urile de promovare de la CNN, Euronews sau Eurosport, Prinţul a punctat drept la țintă autuurile noastre - “această ţară are ceea ce restul Europei a pierdut, adică păduri virgine, un peisaj foarte frumos, o viaţă tradiţională.”

La rândul lor, autoritățile a înţeles că este singura nişă în turismul regional şi drumul pe care trebuie să marşăm. Fără dar şi poate nu putem concura deocamdată cu litoralul din Grecia, Turcia, ţările ex-iugoslave sau chiar Bulgaria, dar putem ademeni străinii în zona ecoturismului şi a Deltei. Rovana Plumb a anunţat că autorităţile lucrează în parteneriat cu echipa Prinţului Charles la elaborarea unei strategii legate de Munţii Carpaţi şi ecoturism. Sub această sărăcie a satelor româneşti stă ascunsă o mină de aur, lucru sesizat şi de Daciana Sârbu - europarlamentarul român fiind un aprig susţinător al agriculturii ecologice. Ultimul recensământ arată că aproape jumătate din totalul populaţie trăieşte în zona rurală, mare parte în gospodări de subzistenţă unde se cultivă ecologic. În consecinţă, potenţial există numai că trebuie exploatat.

Deunăzi, guvernul a făcut primii paşi pentru repoziţionarea României în turismul internaţional. Ministerul de resort, în parteneriat cu Organizaţia Mondială a Turismului, a organizat la Palatul Parlamentului o conferinţă de mare amploare intitulată”Identificarea avantajelor competitive ale destinaţii turistice, oportunităţi şi provocări pentru dezvoltarea durabilă a turismului”. Evenimentul s-a bucurat de atenţia a numeroşi oaspeţi. Din partea Executivului au participat Rovana Plumb, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, Răzvan Filipescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism. Nu au lipsit Sorin Oprescu, primarul Capitalei şi Taleb Rifai, secretarul general al Organizaţiei Mondiale a Turismului. De asemenea, au participat reprezentanţi ai Organizaţiei Mondiale a Turismului, reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale şi organizaţiilor patronale din domeniu, ambasadori din 47 de ţări, alți oficiali străini, precum şi numeroşi jurnalişti din ţară şi din străinătate.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ