CCR: Legea privind reţinerile din venituri obţinute de persoanele fizice, neconstituţională în ansamblul său

| 29 noi, 16:50

Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit, marţi, că legea privind reţinerile din venituri obţinute de persoanele fizice este neconstituţională în ansamblul său.

"Plenul Curţii Constituţionale (...) a luat în dezbatere, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate a Legii privind unele măsuri de efectuare a reţinerilor din veniturile obţinute de persoanele fizice din contracte privind raporturi de muncă în baza unor titluri executorii, sesizare formulată de Guvernul României. În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia şi a constatat că legea (...) este neconstituţională, în ansamblul său", se precizează într-un comunicat al CCR transmis AGERPRES. 

Conform aceleiaşi surse, CCR a reţinut că înlăturarea posibilităţii de valorificare pe calea executării silite a unui titlu executoriu prevăzut de lege, altul decât o hotărâre judecătorească, pune creditorul obligaţiei consacrate de titlul în cauză în situaţia de a pierde dreptul de proprietate "în substanţa sa", ceea ce determină încălcarea prevederilor din Constituţie referitoare la garantarea şi ocrotirea în mod egal a dreptului de proprietate privată. 

"Mai mult, lipsa de claritate, precizie şi previzibilitate a întregului act normativ supus controlului de constituţionalitate aduce atingere prevederilor constituţionale cuprinse în art.1 alin.(5) referitoare la principiul legalităţii", se mai arată în comunicat. 

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se va comunica preşedintelui României, preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului şi prim-ministrului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ