CCR: Un referendum local nu poate avea loc simultan cu alegerile locale

| 26 mai, 11:09

Curtea Constituţională a României a decis, joi, că OUG a Cabinetului Cioloş care permitea organizarea de referendumuri locale simultan cu alegerile locale este neconstituţională, admiţând astfel contestaţia Avocatului Poporului.

Judecătorii CCR au admis sesizarea Avocatului Poporului potrivit căreia OUG adoptată de Guvern la începutul lunii mai contravine Legii fundamentale, unul dintre argumentele invocate în sesizare fiind acela că nu se justifică urgenţa unui act normativ de modificare a Legii referendumului.

OUG permitea organizarea de referendumuri locale concomitent cu alegerile locale precum şi utilizarea aceleiaşi infrastructuri.

Iniţiatorii actului normativ sunt Ministerul Afacerilor Interne şi Autoritatea Electorală Permanentă.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a susţinut că decizia de modificarea a Legii referendumului are la bază "stimularea democraţiei participative şi scăderea costurilor".

„Scopul acestui demers este de a stimula democraţia participativă, de a încuraja participarea la vot şi de a reduce evident şi costurile pe o infrastructură deja existentă. Nu are rost să dublăm o infrastructură şi să nu considerăm că există toate condiţiile ca un proces electoral să se poată desfăşura în acelaşi timp cu unul de referendum", a spus Suciu, miercuri, la finalul şedinţei în care Guvernul a modificat Legea referendumului prin ordonanţă de urgenţă.

La alegerile locale din 5 iunie se vor organiza referendumuri în două localităţi, au mai spus sursele citate.

Avocatul Poporului a apreciat că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 15/2016 nu întruneşte condiţiile de oportunitate prevăzute de Constituţie şi poate da expresie şi unor factori subiectivi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ