CCR va discuta pe 17 decembrie sesizarea cu privire la legea migraţiei aleşilor locali

| 10 dec, 2014

Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit pentru 17 decembrie, data când va dezbate sesizarea depusă de parlamentarii PNL şi PDL în legătură cu neconstituţionalitatea legii pentru aprobarea OUG nr. 55/2014 privind migraţia aleşilor locali.

Informaţia a fost confirmată pentru AGERPRES de oficiali ai CCR.

Deputatul PNL Theodor Nicolescu anunţase, în cursul dimineţii de miercuri, într-o conferinţă de presă, că au fost strânse semnăturile necesare sesizării CCR.

'Lupta noastră cu OUG 55 a început înainte de publicarea ei în Monitorul Oficial. Dacă vă întrebaţi de ce ea continuă şi după alegeri vă spunem: pentru că, în primul rând, avem nevoie să dăm o dată pentru totdeauna la o parte posibilitatea ca Guvernul prin OUG să încerce să influenţeze procesul electoral', a declarat miercuri Nicolescu.

În opinia liberalilor, legea privind aprobarea OUG nr. 55/2014 este neconstituţională pentru că ordonanţa este neconstituţională.

'Din punctul nostru de vedere, legea privind aprobarea OUG nr. 55/2014 este neconstituţională pentru că OUG este neconstituţională şi în sensul acesta avem o mulţime de decizii ale CCR care arată că prin lege nu se poate suplini viciul de constituţionalitate al OUG respective. De ce este ordonanţa de urgenţă neconstituţională? (...) În primul rând, prin OUG, conform articolului 115 alin. 6 din Constituţie, nu se poate afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului. Or, în cazul acesta, OUG 55 modifică reglementări privind două instituţii prevăzute de Constituţie - prima dintre ele se numeşte administraţia publică locală (...), cea de a doua la fel de importantă, pentru că este esenţa democraţiei, este dată de partidele politice', a explicat Nicolescu.

El a spus că art. 115 alin. 6 din Legea fundamentală interzice adoptarea OUG în materia drepturilor electorale, pentru că se introduce o nouă categorie de aleşi locali - supleanţii.

'Supleanţii până acum nu erau prevăzuţi ca atare în lege, care au şi nişte drepturi în sensul că pot să opteze dacă vor să rămână în partidul lor sau nu. Acest lucru, din punctul nostru de vedere, nu putea fi făcut prin OUG', a arătat Nicolescu.

Liberalii susţin că dispoziţiile OUG 55/2014 sunt contrare jurisprudenţei CCR în materia migraţiei politice a aleşilor locali.

'CCR a subliniat în mai multe decizii (...) că dispoziţiile Legii 393/2004 privind statutul aleşilor locali, prin care un ales local îşi pierde mandatul dacă se înscrie în alt partid politic decât cel pe listele căruia a candidat este exclus sau demisionează din partidul pe care-l reprezintă în administraţia locală, sunt constituţionale. Per a contrario o normă care permite unui ales local să schimbe partidul pe listele căruia a candidat şi să-şi păstreze sau să obţină un mandat de ales local este neconstituţională', se arată în sesizarea PNL şi PDL.

Senatul, în calitate de Cameră decizională, a dezbătut marţi şi a aprobat proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 55/2014 referitoare la migraţia aleşilor locali.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ