CE: Aproximativ 90 % dintre elevii romi din ţări membre UE abandonează şcoala

| 03 apr, 2014

Aproximativ 90% dintre elevii romi abandonează şcoala înainte de finalizarea studiilor lor în state membre ale UE, între acestea fiind Republica Slovacă, Ungaria, România, Bulgaria şi Republica Cehă, a informat joi Comisia Europeană.

În unele dintre aceste ţări, în jur de 50% dintre copiii romi sunt în şcoli segregate.

Modalitatea de sprijin a Uniunii Europene pentru integrarea romilor va sta în centrul discuţiilor care vor avea loc vineri, la Bruxelles, cu prilejul primului summit al UE consacrat romilor de la instituirea, în 2011, de către Comisie a cadrului UE pentru strategiile naţionale de integrare a romilor (IP/11/400).

"Furnizarea unei educaţii de calitate pentru toţi nu este doar o chestiune de drepturile omului. Aceasta este singura cale de ieşire din sărăcie şi excluziune pentru milioane de romi. Mi se pare inacceptabil faptul că, în unele ţări, aproximativ jumătate din totalul elevilor romi sunt în şcoli speciale. Trebuie să ne unim forţele pentru a lupta împotriva segregării şi discriminării', a declarat comisarul Vassiliou, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Politicieni şi lideri locali şi naţionali ai Uniunii Europene se vor întâlni cu reprezentanţi ai societăţii civile, vineri, la Bruxelles, pentru a discuta progresele înregistrate în ceea ce priveşte integrarea romilor în întreaga Europă. La reuniune va participa şi preşedintele României, Traian Băsescu, care va susţine o alocuţiune.

Printre vorbitori se vor număra totodată preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, viceprim-ministrul Bulgariei, Zinaida Zlatanova, miniştri şi secretari de stat din alte nouă state membre ale UE.

Printre vorbitorii din afara sferei guvernamentale se numără George Soros, preşedintele Fundaţiei pentru o Societate Deschisă, şi Zoni Weisz, supravieţuitor al Holocaustului romilor.

Vor mai fi prezenţi o serie de primari din mai multe state membre şi ţări candidate.

Obiectivul reuniunii este de a face un bilanţ al modului în care sunt puse în aplicare strategiile naţionale privind romii prezentate anual de statele membre în temeiul cadrului UE şi de a analiza dacă acestea îmbunătăţesc în practică condiţiile de trai ale comunităţilor rome.

Summitul care va avea loc la Bruxelles se va concentra asupra a trei provocări pentru a îmbunătăţi integrarea romilor la nivel local: asigurarea faptului că politicile sunt favorabile incluziunii tuturor romilor la nivel local, facilitarea direcţionării finanţării UE către nivelul local şi regional pentru a susţine integrarea romilor şi transformarea în realitate locală a integrării romilor în ţările implicate în procesul de aderare.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ