Ce ar însemna pentru bugetul familiei reducerea TVA la alimente de bază

| 01 aug, 2013

Reducerea TVA pentru alimentele de bază ar fi poate prima măsură majoră luată de guvernul român, cu impact pozitiv direct asupra întregii populații, din ultimii mulți ani. Măsura s-ar simți direct în buzunarul românului și ar încuraja consumul, iar mai departe, creșterea economică și crearea de locuri de muncă.

Conform statisticilor INS, aproape 42% din cheltuielile unei gospodării din România erau făcute, la sfârșitul lui 2012, pentru mâncare (produse agroalimentare si băuturi nealcoolice). Dacă măsura reducerii TVA la pâine va avea efectul dorit, respectiv scăderea evaziunii fiscale în domeniu și majorarea încasărilor la buget, atunci ea va putea fi extinsă și la alte alimente de bază, cum ar fi carnea, ouăle, zahărul, uleiul și lactatele (în presă au apărut informații referitoare și la introducerea legumelor și fructelor pe această listă, domenii în care de asemenea evaziunea fiscală atinge cote amețitoare). Această măsură ar avea efecte pozitive vizibile asupra vieții de zi cu zi, manifestându-se printr-o creștere a bugetului pentru alte cheltuieli cu mai mult de 13%.

Alte statistici afirmă că 66% din populație își cumpără doar strictul necesar, iar 31% cumpără alimente în cantități mai mici decât necesarul. Așadar, familia românească va da mai puțini bani pe mâncare și va avea mai mulți bani pentru alte cheltuieli, sau chiar economii. Asta înseamnă că putem vorbi chiar de o alimentație mai sănătoasă. În momentul de față, majoritatea românilor cu venituri mici preferă cantitatea în locul calității, achiziționând alimente procesate, de o calitate nutritivă îndoielnică. O ieftinire a alimentelor va putea contribui la diversificarea dietei și astfel la obținerea unui stil de viață mai sănătos, printr-un aport mai mare de proteine și renunțarea la carbohidrații în exces. O reducere a TVA de la 24% la 9% se traduce printr-o posibilă ieftinire a produselor în cauză cu 18 procente, suficient pentru a fi simțită de fiecare dintre noi în portofele.

Pe lângă prețul mai mic, putem discuta și despre siguranța alimentară și calitatea produselor. Un producător care vinde pe piața neagră nu este îngrijorat de eventuale controale sanitare sau de siguranța alimentelor, în aceeași măsură ca cel care a ales să funcționeze în legalitate, plătindu-și dările către stat. De asemenea, piața nu mai are de suferit de pe urma concurenței neloiale a evazioniștilor, care își permit să ofere un preț mai mic decât ceilalți, forțând producătorii cinstiți să mărească prețurile, sau să vândă la prețuri mai mici, făcând rabat de la calitate, doar pentru a putea supraviețui.

Reducerea TVA pentru alimentele de bază ar fi poate prima măsură majoră luată de guvernul român, cu impact pozitiv direct asupra întregii populații, din ultimii mulți ani. Măsura s-ar simți direct în buzunarul românului și ar încuraja consumul, iar mai departe, creșterea economică și crearea de locuri de muncă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
02 aug, 2013
pietro
...fata scrie la comanda , spalarea pe creier a romanilor , plutitori !
02 aug, 2013
QUASIMODO
FANATISM USL-LA MAX.
Stau si ma intreb,cind iti citesc vreun articol ca asta-gen OMAGIU conducatorului iubit si faptelor lui de...vitejie(era sa scriu kkt,era mai aproape de tine si iubitul tau,Pompa-copy)-cum de nu te-ai lipit pe la guvern,ca in locul Zaharisitului(copilul timpit al haznalei intacte),sigur clampaneai cu mai mult succes-ca ca tine,mai rar o fanatica(dar si proasta in acelasi timp)!
Ai curaj,proasta tirgului,sa pui la bataie salariul tau pe un an intr-un pariu cu mine-pe faptul ca preturile nu vor scadea(sa zicem mersi daca ramin pe loc,macar pina la anul-6 luni,sa zicem)-eu sint sigur ca voi cistiga 100%-si daca mai pun in discutie calitatea si siguranta alimentara(cit de proasta esti,fufo-ieftin si sigur-adica tu vrei produse de calitate medie.sa zicem,cu pret de solduri-creier ai sau doar ceva gelatinos,verzui-mucilagii)-chiar ca re-as lasa in kuru' gol(la mai mult nu spera,orice politruc socialist/usl.abar imi provoaca doar greata sau impotenta temporara,cit il vad)?!
02 aug, 2013
cantautor
Si asta,daca informatia este corecta,ce ar insemna?
Guvernul a negociat cu FMI noi taxe pe veniturile românilor. Vezi care sunt acestea
Prin scrisoarea de intenţie pe care Executivul o va trimite Fondului Monetar Internaţional, guvernul Ponta se angajează să introducă o serie de noi biruri asupra contribuabililor români. În schimb, va creşte venitul minim garantat, informează România TV.

România TV a intrat în posesia scrisorii de intenţie semnate de România cu FMI. Documentul prevede introducerea unor noi taxe, cu data de 1 ianuarie 2014.
Astfel, cei care au venituri din chirii vor plăti contribuţii la sănătate şi pensii din aceste câştiguri de la 1 ianuarie 2014. Mai mult, nevestele sau copiii majori ai oamenilor cu venituri mari, care nu lucrează, vor aduce costuri suplimentare pentru cei care îi întreţin. Mai exact, cel care aduce banii în casă va plăti pentru aceştia contribuţii la pensii şi sănătate.
De asemenea, va fi modificată modalitatea de impozitare a proprietăţii. Aceasta va varia în funcţie de scopul de folosinţă şi nu de statutul legal al proprietarului.
Cu banii astfel obţinuţi, Guvernul vrea să acorde un ajutor suplimentar, începând cu luna septembrie, pentru familiile cele mai sărace care se încălzesc cu electricitate, iar din 2014 va creşte venitul minim garantat şi nivelul alocaţiilor familiale.
În plus, oficialii vor să simplifice anchetele pentru familiile care cer alocaţii familiale şi venit minim garantat.
02 aug, 2013
Endy
saracia se numeste tot saracie
Nu e nicio masura. Este insesizabila, iar vechiul TVA va reveni in careva luni deoarece guvernul isi va da seama ca nu a avut incasarile asteptate. Dar acum daca s-a ieftinit paine in Romania, poate se intorc si cei 3 milioane de romani in tara! Ca daca e painea ieftina, teoretic, se creeza locuri de munca. Dumneavoastra cititi ce scrieti?
02 aug, 2013
elev in clasa zero
24-9=18................
"Eu am în față cuvintele și mă lupt să găsesc acea ordine a lor care poate construi, dar poate și distruge."
Nu stiu daca te lupti cu cuvintele bine,dar cu cifrele,esti varza...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ