Ce au tastat pe internet românii de sărbători

| 09 ian, 2014

Unii dintre cei mai utilizați termeni în online-ul românesc cu ocazia sărbătorilor pascale și de iarnă în 2013 au fost: ,,masa de Paște”, ,,lumina”, ,,miel”, ,,Moș Crăciun”, ,,colinde”, ,,masa de Crăciun”, ,,porc”. Toate cuvintele asociate cel mai frecvent celor două sărbători tradiționale românești au generat 34.001 de apariții în mass-media online, conform unei analize de monitorizare realizată de MediaIQ.

În intervalul 1-31 decembrie 2013, s-au scris 49.135 de articole online cu referire la sărbătoarea Crăciunului. Ziua în care s-a scris cel mai mult despre Crăciun a fost chiar 25 decembrie, când s-au înregistrat 3.594 de articole în mass-media online. Despre aceeași sărbătoare au existat și 30.202 referiri în social media, în intervalul amintit, conform MediaIQ.

Românii au fost mai puţin interesaţi de Paşte

În perioada 1-31 mai 2013, au apărut 13.847 de articole online cu referire la Paște. Vârful de apariții a fost atins în data de 5 mai, când subiectul a înregistrat 1.721 de apariții. În social media, același subiect a generat un total de 9.825 de menționări.

Sărbătorile de iarnă în online-ul românesc

Cele mai folosite cuvinte în online în luna decembrie, în contextul Crăciunului au fost: ,,Moș Crăciun” (10.830 articole online, 4.443 menționări social media) și ,,colinde” (7.591 articole, 1.886 menționări în social media).

Universul gastronomic a fost pe larg discutat, cu termeni predominanți precum ,,masa de Crăciun” (4.874 articole), ,,carne de porc” (1.630 articole) sau ,,tăierea porcului” (400 articole). Despre ,,tradițiile” specifice perioadei s-au scris 1.273 de articole, iar mult discutatul ,,ler” a  adunat 198 de apariții.

Sărbătorile pascale în online-ul românesc

În luna mai, cei mai folosiți termeni asociați cu sărbătoarea Paștelui au vizat ,,lumina” sfântă (1.302 articole online, 554 menționări în social media), respectiv un preparat tradițional – ,,pasca” (1.193 articole online, 320 menționări în social media). Aparițiile referitoare la ,,carnea de miel” au atins 867 de articole online, iar despre ,,Săptămâna Patimilor” s-au scris 805 articole.

Referirile la ,,iepuraș” au fost mai puțin numeroase ca în cazul simbolului sărbătorilor de iarnă, Moș Crăciun – 478 articole online. Tradiția ,,ouălor vopsite” a fost subiectul a 330 de materiale online, în perioada 1-31 mai 2013.

,,A fost interesant pentru noi să analizăm care sunt cuvintele  cel mai des folosite  de către mass-media românească și de către noi înșine uneori în social media de sărbători.  Au ieșit în evidență anumite stereotipuri verbale de care probabil majoritatea suntem conștienți. Unele cuvinte ne amuză („ler”), iar altele ne enervează („lumina”), dovadă stând hashtag-urile ironice precum: #fiecalumina sau meme-urile apărute în această perioadă pe Facebook. Un lucru este clar însă: în bătălia , prima sărbătoare câștigă detașat prin numărul de articole din mass-media, respectiv mențiuni în social media. Astfel, Crăciunul rămâne în continuare, ca și în anii precedenți, una dintre preferatele noastre în social media și favorita în atenția mass-mediei online”, a declarat Mihaela Enache, Partener MediaIQ.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ