Anghel Iordănescu, PRIMA declaraţie în calitate de antrenor al naţionalei: Am în vedere unele ajustări

| 10 noi, 2014

Anghel Iordănescu îşi va începe noul mandat de selecţioner al echipei naţionale de fotbal vineri, la meciul cu Irlanda de Nord, din preliminariile EURO 2016, pe care îl consideră 'cel mai important din acest an' pentru tricolori, care vor avea ocazia să preia conducerea în grupa lor de calificare, în cazul unui succes în faţa insularilor.

'Am preluat echipa naţională într-un moment delicat. Îi mulţumesc pe această cale lui Victor Piţurcă (fostul selecţioner - n.red) pentru tot ceea ce a făcut la echipa naţională, pentru rezultatele lui şi, în mod special, vă spun că personal regret plecarea lui. Este o situaţie specială şi prin prisma faptului că preiau echipa naţională cu foarte, foarte multe probleme, în special probleme de sănătate', a declarat Iordănescu luni, în cursul unei conferinţe de presă care a avut loc la Centrul Naţional de Fotbal de la Mogoşoaia.

'Consider, de asemenea, că este un moment delicat şi prin prisma faptului că în întregime staff-ul echipei naţionale a plecat odată cu Piţurcă. Practic, nu a mai rămas nimeni care să asigure o continuitate din staff-ul lui Victor Piţurcă. Sunt preocupat şi pentru faptul că avem jucători care nu evoluează la echipele lor de club. Pentru mine, Vlad Chiricheş este un jucător extraordinar de bun, de important, la fel ca şi Florin Gardoş, dar din păcate ei nu reuşesc să aibă meciuri oficiale la echipele lor de club', a adăugat selecţionerul.

Anghel Iordănescu nu se va putea baza la meciul cu Irlanda de Nord pe mai mulţi jucători importanţi, precum atacanţii Ciprian Marica şi Raul Rusescu, fundaşii Gabriel Tamaş şi Dorin Goian, alături de mijlocaşul Alexandru Bourceanu:. 'Cred că, înaintea celui mai important meci al nostru din acest an, cel cu Irlanda de Nord, echipa noastră avea nevoie de Marica, Rusescu, Bourceanu, Tamaş, Goian. Am dat aceste nume pentru că eu consider că ei au participat şi şi-au adus contribuţia la această poziţie pe care o are în momentul de faţă echipa naţională în grupa sa de calificare', a spus Iordănescu.

Noul selecţioner a ţinut să precizeze că 'regretă' plecarea lui Victor Piţurcă, a cărui muncă la cârma naţionalei României o consideră foarte bună. 'Nu a fost obiectivul meu de a prelua echipa naţională. Regret plecarea lui Piţurcă pentru că, în principal, sunt adeptul principiului ca în timpul unei competiţii aflate în derulare să nu apară schimbări. Eu consider că schimbările atunci când lucrurile merg bine nu îşi au rostul'.

Iordănescu se aşteaptă la un meci 'extrem de dificil' în faţa Irlandei de Nord, surprinzătorul lider al Grupei F: 'Au o echipă bună, cu câţiva jucători determinanţi. Am văzut înregistrările mai multor meciuri ale lor şi pot să spun că este o echipă care joacă mult cu construcţie din linia de fund, chiar de la portar, o echipă care poate specula orice moment, o echipă reactivă căreia îi plac foarte mult contraatacul şi fazele fixe, acestea fiind de fapt şi punctele lor forte'.

Noul selecţioner a dezvăluit că nu intenţionează să facă 'schimbări mari' în acest moment la echipa naţională, însă are în vedere unele ajustări pe viitor.
'N-am să facă schimbări evidente, schimbări mari, am să încerc ca aceste schimbări să vină totuşi, dar într-o perioadă de timp viitoare. Merg pe aceeaşi linie, ca sistem de joc, dar îmi doresc ca echipa să joace ofensiv şi, pe lângă siguranţa maximă în apărare, să ajungă mai des în faţa porţii. Sper să reuşim acest lucru chiar de la primul meci', a explicat Iordănescu.

'Sunt câteva chestiuni pe care vreau să le schimb, în privinţa principiilor de joc, a sarcinilor de joc, care ţin de jocul propriu zis. În acest moment nu are rost să vorbesc despre acest proiect pe care îl am în vedere. Vreau ca în perioada de iarnă să solicit preşedintelui să aprobe formarea unei selecţionate divizionare care să meargă în pregătiri şi să dispute câteva meciuri amicale. Încă avem jucători tineri, talentaţi, care ajutaţi puţin pot ajunge la echipa naţională. Mă refer la Nedelcu, Manea, Tănase, Creţu, Dumitraş, jucători care ajutaţi şi incluşi într-un program de pregătire de iarnă alături de echipa naţională, după ce îşi fac pregătirea de bază la echipa de club, se pot obişnui mai rapid cu echipa naţională, cu cerinţele echipei naţionale, ca astfel să putem reîmprospăta lotul', a adăugat Anghel Iordănescu.

Numele căpitanului echipei naţionale nu pare să îl preocupe prea mult pe noul selecţioner, care a anunţat că problema purtătorului de banderolă rămâne un 'subiect deschis'.

'O să găsim un căpitan. Căpitanii erau Marica şi Raţ. O să vedem ce se va întâmpla. Sper ca Raţ să intre pe teren. îmi doresc acest lucru. În ceea ce priveşte cine va purta banderola rămâne un subiect deschis. Preocuparea mea este în mod special pentru cei doi fundaşi centrali. Deocamdată e greu să decid un alt titular pentru postul de portar, în condiţiile în care Ciprian Tătăruşanu are o evoluţie extraordinară şi a avut contribuţii importante la rezultatele naţionalei'.

În privinţa situaţiei lui Răzvan Raţ, Iordănescu a precizat că, potrivit raportului medicului echipei naţionale, fundaşul a suferit 'o leziune fibrilară pe aductor şi 'a făcut deja tratament, la clubul său şi în Serbia'. 'El va veni la echipa naţională şi va intra în program. Are un program special de pregătire şi, în funcţie de starea lui de sănătate, de recomandările doctorilor, vom vedea cât vom reuşi să-l integrăm în programul de pregătire. În orice caz, personal cred că ar fi o mare lovitură pentru noi ca Răzvan Raţ să nu poată juca în meciul cu Irlanda de nord'.

Pentru a suplini un eventual forfait al lui Raţ, Iordănescu a convocat doi jucători pe postul acestuia, Laszlo Sepsi (ASA Tg. Mureş) şi Bogdan Mitrea (Viitorul Constanţa), însă consideră că aceştia 'nu-l pot egala' pe fundaşul lui PAOK Salonic.

În ceea ce-l priveşte pe George Puşcaş, atacantul care face furori la echipa 'primavera' a clubului Inter Milano, Iordănescu a precizat: 'Pe Puşcaş îl apreciez pentru că este un tânăr de perspectivă. L-am convocat ca să fie în anturajul echipei naţionale, să se acomodeze cu atmosfera de la lot. Analizăm posibilitatea ca el să facă pregătirea cu noi, să se deplaseze apoi în Serbia cu selecţionata de tineret, să joace acel joc, dar nu mai mult de o repriză, apoi să revină în programul echipei naţionale', a mai spus Anghel Iordănescu.

Reprezentativa României va întâlni Irlanda de Nord vineri, de la ora 21,45, în preliminariile EURO 2016, după care va disputa un amical cu Danemarca marţi, 18 noiembrie, de la ora 20,30, ambele partide fiind programate pe Arena Naţională din Capitală.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ