Ce facem cu maidanezii?

| 04 sep, 2013

A fost nevoie de o întâmplare nefericită pentru ca problema câinilor maidanezi să invadeze spaţiul public. Luni după-amiază un copil de patru ani şi-a pierdut viaţa după ce a fost sfâşiat de mai mulţi câini fără stăpân. Tragedia s-a petrecut în zona Parcului Tei, într-un spaţiu proprietate personală, însă nedelimitat, în care micuţul s-a aventurat împreună cu fratele său mai mare în vârstă de şase ani, care a scăpat doar cu câteva muşcături.

Potrivit Institutului Naţional Matei Balş, în 2012 peste 16.000 de persoane (din care 3.300 de copii) au fost muşcate de patrupede doar în Bucureşti, cu 3.200 în plus comparativ cu 2011. La acest tablou sumbru se adaugă, din păcate, câteva decese survenite ca urmare a atacurilor câinilor maidanezi. Cazul Bosquito, presupusul câine care a muşcat un cetăţean japonez, mort la scurt timp după incident, a rămas celebru pentru pasiunile care le-a născut. Sunt consternate de altfel de ipocrizia celor din PDL, care atunci, în 2006, nu cerea demisia primarului Videanu, dar o fac astăzi, când Bucureștiul este condus de Oprescu.

Astăzi, parcă trăim un déjà-vu a ceea ce s-a întâmplat atunci. Se caută vinovatul pentru moartea copilului, nu soluţii pentru situaţia incalificabilă cu care se confruntă o uccess a Uniunii Europene. Primăria sectorului 2 arată cu degetul spre proprietarul terenului neîmprejmuit, asociațiile pentru protecţia animalelor o consideră vinovată pe bunica care însoţea copiii pentru că nu i-ar supravegheat îndeaproape. Ieşită din tipar este reacţia de bun simț a primului ministru dispus să susţină nu doar moral sau politic o soluţie viabilă ci şi material prin suportul total al Guvernului. Victor Ponta a diagnosticat corect boala, rămâne de văzut dacă şi autorităţile locale vor găsi energia şi mai ales voinţa să închidă pentru totdeauna această problemă.

De ani de zile ecuaţia câinilor vagabonzi a reprezentat pentru edilii capitalei o castană prea fierbinte pentru a putea fi rezolvată. Primul care a îmbrăţişat chestiunea, mirosind că subiectul este sensibil, cu priză la electorat, a fost Traian Băsescu. În perioada primului uccess, actualul preşedinte a ordonat pe sub masă prinderea şi exterminarea unui număr semnificativ de câini fără stăpân. Efectul nu a fost unul scontat, dimpotrivă, acţiunea care a înghiţit milioane de euro s-a întors că un boomerang – numărul patrupedelor din uccess ajungând în scurt timp la acelaşi nivel.

Adriean Videanu a moştenit această situaţie uccess, tărăgănând mai departe luarea unei decizii ferme. În plin scandal, după moartea cetăţeanului japonez, edilul lansa câteva soluţii fanteziste – aducerea a 1.000 de uccess străini care să castreze câinii comunitari sau scopirea doar a animalelor care nu sunt revendicate. Astfel s-au întors pe străzi şi s-au înmulţit sute de câini revendicaţi de aşa-zişii iubitori de necuvântătoare care i-au plasat înapoi pe scara blocului sau prin parcări. Videanu nu s-a mulţumit cu lipsa unei strategii concrete, realizând şi câteva gheşefturi pe spinarea patrupedelor. Curtea de Conturi a semnalat mai multe nereguli desfăşurate de fostul primar la achiziţionarea unui teren în comuna Mihăileşti, destinat construcţiei unui adăpost canin. Conform instituţiei, cumpărarea spaţiului s-a făcut fără respectarea unui hotărâri a Consiliului General, rezultând o plată nejustificată de 4,5 milioane de lei.

Soluţia care şi-a dovedit deja eficacitatea în câteva oraşe importante din ţară este sterilizarea susţinută, dar şi eutanasierea câinilor agresivi sau bolnavi. La Braşov, în cadrul unui program derulat începând cu 1996 au fost uccess peste 20.000 de câini, 10.000 fiiind daţi spre adopţie în străinătate. La sfârşitul anului 2011, specialiştii de la Poliţia Animalelor estimau o populaţie canină cuprinsă între 100 şi 500 de exemplare, din care 90% erau uccess. De asemenea, programul din Oradea a însemnat un real uccess. În 2003, la demararea acţiunii pe străzile oraşului bihorean se aflau peste 7.000 de câini comunitari, în 2010 numărul lor diminuându-se sub 400 de exemplare. Planul a fost iniţiat de primăria urbei în parteneriat cu un singur ONG. Un astfel de program aplicat la nivel de cartier sau chiar în zone mai restrânse este perfect viabil pentru Bucureşti.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

10 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 sep, 2013
magdalena
Uciderea in masa a cainilor este cea mai eronata decizie cel putin prin faptul ca este o metoda irationala, inefectiva, costisitoare si contestata de Organizatia Mondiala a Sanatatii, OMS Geneva, care in urma studiilor de specialitate efectuate pe parcursul a 8 ani, admite ca uciderea cainilor fara stapan nu are niciun impact asupra numarului acestora.

Este cunoscut faptul ca uciderea cainilor fara stapan doar alimenteaza niste interese financiare, fiind de notorietate deja informatia ca zeci de milioane de Euro au fost cheltuiti fictiv, doar pe hartie, pentru gestionarea cainilor fara stapan, acestia fiind utilizati in alte interese.

Sterilizarea in masa reprezinta singura solutie pe termen lung pentru reducerea pana la disparitie a fenomenului, aceasta adresandu-se sursei problemei.

Uciderea in masa nu este nicicum o solutie si este total inacceptabila intr-o lume civilizata.

Asteptam de la Curtea Constitutionala sa dovedeasca corectitudine confirmand astfel, prin Decizia pe care o va lua, precedentul constitutional legal dat prin Decizia 1/2012.

Asteptam ca Decizia sa fie luata in acord cu normele europene si normele de etica, in spiritul zecilor de milioane de europeni care solicita stoparea oricarei initiative inumane si in acord cu scrisorile din 6 si 11 septembrie ale Intergrupului pentru Bunastarea si Conservarea Animalelor din cadrul Parlamentului European care considera ca acest “oribil si fara de sfarsit masacru” “este impotriva valorilor si obiectivelor Tratului de functionare a Uniunii Europene”

Va solicitam implementarea unui program de management canin, real, civilizat prin sterilizare in masa, ca unica solutie dovedita si nu prin ucidere ori incarcerare, metode esuate lamentabil atat in Romania si oriunde s-au aplicat!

Va multumesc
04 sep, 2013
Daniela
GUM
Toti maidanezii sa fie eutanasiati !!!!! Avem nevoie de copiii noastri nu de caini!!!!
04 sep, 2013
daniela
Cine nu are copii sa nu isi dea cu parerea, copii trebuie protejati nu maidanezii care in curand daca nu se rezolva problema grava cu ei vor devenii ei stapanii, si cu protectia animalelor care spun ca trebuie protejate de cine trebuie protejate, de oameni? hai sa fim seriosi .
04 sep, 2013
adyy
canii
ba desteapt-o,am copil si nepot si uite ca nu o sa te ascult si imi dau cu parerea,mai terminati cu eutanasierea unor biete animale,haituite,fugarite,flamande, infrigurate,,,,ca sunt multi este vina noastra a oamenilor,nu au sterilizat animalele,au aruncat puii,pe strazi,,,ca doar mai bine este sa scapi astfel de ei decat sa dai bani ptr.sterilizat,,,in cazul de fata nicidecum cainii,nu sunt vinovati,nu ei au venit spre copii,,,copii,nu au fost indeajuns supravegheati,bunica preferand sa stea pe banca,nu dupa copii,,,si acum arunca vina pe cani,si trebuie sa sufere ptr,neglijena ei ,incompetenta ei ca bunica,pe ntru ca nu si-a asumat responsabilitatea,,,au desuferit persoane care nu au nici o vina ,,,ptr.ce trebuie amendat seful politiei locale din sectorul2,de ce sa fie amendat directorul de la protectia copilului sector 2,ca nu au luat atitudine,,,de fapt ce trebuia sa faca,,,,ma intreb,,de ce este vinovat propietarul terenului,,,canii erau nu liberi erau pe un teren privat,copii nu aveau ce cauta sa se joace ,in gunoie,rapa cum se arata la tv.,,,trebuia sa fi dusi intr-o zona curata,sa fie mereu supravegheati,nu sa stea pe banca,,,,,,imi face greata ca acum s-a gasit subiect la toate televiziunile ,,,numai despre canii,,bunica sa fie cercetata si inchisa ptr,ucidere din culpa ,,vina este a ei si numai a ei,,,iar canii sa fie sterilizati,adoptati de cei care pot si vor ,sa stea in adaposturi,nicidecum omorati,doar in cazuri extreme,,,bolnavi f.batrani sau cei periculosi si violenti,,,,,iubesc animalele,le voi iubi ele nu m-au dezamagit ca oamenii si nu mi-au facut rau ca cei pe care ii numim oameni dar se comporta ca animalele.
04 sep, 2013
ade
SALVATI Caini maidanezii
asta ii singura problema a parlamentarilor? caini maidanezii? da de ce sa ii eutanasiem? de ce sa nu le facem niste adaposturi? de ce sa fim noi o tara civilizata....rezolvam usor problemele eutanasiem tot. BRAVO ROMANIA SO TINEM TOT ASA o sa ajungem oameni buni sa fim si noi eutanasiati.
04 sep, 2013
jony
maidanez
eutanasierea tuturor cainilor fara stapan urmata de o lege aspra care sa fie aplicata si sa tina strict evidenta cainilor din gospodariile oamenilor caci toti maidanezii provin de la oameni care i-au abandonat te miri unde.
04 sep, 2013
negrutu
prietenul omului
solutia este castrarea celor care fac copii pe care nu ii pot supraveghea , intretine si EDUCA lasind in grija societatii sa cheltuiasca bani pentru niste oameni care deveniti adulti vor fi niste asistati
04 sep, 2013
Rnx
Esti un ra.t.a.t
bai om ratat fara minte ..eu am 22 ani si de multe ori am fst aproape sa fiu muscat de caini..nu poate mama sa vina de la munca din cauza javrelor care au impanzit toata tara..tu si toti cei care latra pt animale ati merita sa va puneti in locul copilului acela .Cea mai buna solutie ar fii eutanasierea tuturor cainilor .cine vrea caine sa l tina in curte , in casa , unde doreste si sa RASPUNDA PT EL. cand vin hingherii toate babele de 100 ani ies si urla la ei..dar cand un copil este muscat numai iese nimeni.RUSINE

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ