Ce înseamnă o reducere de CAS cu 3% pentru bugetul României

| 10 sep, 2013

De ani de zile, oamenii de afaceri se plâng de costurile extrem de ridicate cu forța de muncă. Și tot de ani de zile, analiștii atrag atenția asupra faptului că taxarea excesivă a muncii accentuează starea gravă a bugetului de asigurări sociale, afectat de un deficit în continuă creștere. Cu toate acestea, la nivelul deciziei politice s-a făcut prea puțin până acum pentru a remedia problema.

Situația are însă șanse să se schimbe în perioada următoare. Astfel, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții grupului social-democrat de la Senat, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea s-a referit la intențiile cabinetului de a reduce contribuţia de asigurări sociale (CAS) cu trei puncte procentuale.

De la bun început trebuie observat că măsura preconizată presupune în primă instanță un impact negativ major asupra bugetului general consolidat. Mai exact, în cadrul întâlnirii menționate, Liviu Voinea a precizat că acesta s-ar ridica până la circa 3 miliarde de lei.

Tocmai de aceea, la fel cum a procedat și în cazul reducerii TVA la pâine și produse de panificație, cabinetul are o atitudine prudentă față de o eventuală micșorare a CAS. Chiar dacă în ultima perioadă economia românească a început să crească, trendurile pozitive sunt încă insuficient consolidate. Ca urmare, orice decizie imprudentă ar putea să afecteze echilibrele macroeconomice încă fragile existente la ora actuală și să reîmpingă economia românească înapoi către recesiune.

În acest context, calibrarea atentă a scăderii CAS după ce chiar la începutul acestei luni a intrat în vigoare TVA-ul micșorat pentru pâine este o necesitate absolută. Guvernul nu trebuie să se grăbescă cu reducerea CAS, ci trebuie mai întâi să se asigure că vor exista suficiente resurse pentru acoperirea impactului bugetar negativ al măsurii.

În caz contrar, apare riscul ca bugetul să se confrunte cu o creștere accelerată a deficitului, cu consecințe dezastroase pentru credibilitatea României pe piețele financiare internaționale și stabilitatea macroeconomică. Mai mult, într-un asemenea scenariu, cabinetul s-ar vedea pus în situația să renunțe și la reducerea CAS, dar și la TVA-ul micșorat la pâine, chiar înainte ca măsura să aibă o șansă reală de a-și demonstra eficiența în domeniul reducerii evaziunii fiscale.

De aceea, este bine ca Guvernul să măsoare de două ori înainte de a tăia o dată. În acest sens, este de salutat analiza sustenabilităţii unei eventuale reduceri a CAS. Desigur, acest proces ar fi putut fi grăbit dacă guvernul ar fi avut la dispoziție evaluări ale impactului pe care l-au produs asupra economiei măsuri similare. Cum însă reducerile de taxe și impozite au fost până acum instrumente utilizate rarisim de către guvernanți, aceste evaluări lipsesc. Ca urmare, cabinetului nu îi rămâne decât varianta de a aștepta să vadă care vor fi rezultatele produse de recenta micșorare a TVA la pâine pentru a lua decizia finală în privința scăderii CAS.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ