Ce se întâmplă cu maidanezii în adăposturi și cine decide când pot fi eutanasiați

| 11 oct, 2013

Problema maidanezilor a stârnit reacții dure atât din partea iubitorilor de animale, cât și printre cei care nu doresc să vadă patrupedele pe străzi. Puțini sunt, însă, cei care știu care sunt normele de aplicare a Legii câinilor fără stăpân.

Potrivit evz.ro, fiecare autoritate locală va trebui să-și înființeze Serviciu specializat pentru Gestionarea câinilor fără Stăpân, iar adăposturile pentru patrupede trebuie să fie construite pe raza localității. Numai edilul-șef al Capitalei, Sorin Oprescu, a primit derogare. El poate duce maidanezii și în afara Bucureștiului, la 35 de kilometri depărtare. Coincidență sau nu, acesta este distanța exactă la care se află adăpostul privat de la Uzunu, care a fost construit de apropriați ai familiei Oprescu, după cum a recunoscut  chiar edilul-șef al Capitalei.

În ce ordine vor fi capturați câinii:

  • câinii agresivi și foarte agresivi care circulă liber, fără însoțitor, în preajma școlilor, grădinițelor, locurilor de joacă pentru copii, parcurilor, piețelor publice;
  • cățelele cu pui aflate în preajma școlilor, grădinițelor, parcurilor, piețelor publice;
  • câinii de talie mare și medie care circulă liber, fără însoțitor, în preajma școlilor, grădinițelor și locurilor de joacă pentru copii;
  • cățelele gestante;
  • câinii care circulă liber, fără însoțitor, în haite în toate locurile publice;
  • câinii care circulă liber, fără însoțitor, în zonele periferice ale localităților;
  • puii de câine cu vârsta de până la șapte luni care circulă liber, făra însoțitor, în zona școlilor, grădinițelor, parcurilor, piețelor, străzilor intens circulate.

Pe de altă parte, câinii sterilizați, ocrotiți și asumați de către comunitățile de locatari, care nu circulă liber în spațiile publice, nu vor fi capturați de serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, respectiv de operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, se mai prevede în normele de aplicare a legii privind gestionarea maidanezilor, mai scrie evz.ro.

Ce se întâmplă dacă se găsește un câine abandonat pe stradă

În cazul în care cainele fără stăpân intrat în adăpostul public este identificat printr-un mijloc de identificare aprobat potrivit legii, serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, respectiv operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân au urmatoarele obligații:

  • să stabilească identitatea proprietarului, pe baza datelor de identificare ale câinelui din Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân;
  • să notifice proprietarul câinelui prin telefon, e-mail sau prin alte mijloace în bază datelor înregistrate în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân.

Cât spațiu trebuie să ai, ca să adopți uni câine

S-au stabilit și condițiile în care poți să adopți un maidanez. Potrivit evz.ro, numai cei care au teren și cuști, sau o încpăere de cel puțin 2,5 metri pătrați pentru fiecare câine, poat să adopte. Și, în timp ce persoanele care adoptă minim trei câini și îi țin la bloc sau în curte comună, trebuie să prezinte acordul vecinilor, în cazul ONG-urilor, ele nu trebuie să facă dovada că vecinii sunt de acord.

Ce se întâmplă cu maidanezii de când intră în adăposturi

În primele șapte zile ei pot fi revendicați sau adoptați, iar din a opta zi ei pot fi adoptați la distanță. „Începând cu a 8-a zi de staționare a câinilor fără stăpân în adapostul public, aceștia pot fi adoptați la distanță de către persoane fizice și juridice din țară și din străinătate. Adopția la distanță se realizează prin completarea unui formular”, se specifică în normele de adoptare a legii.

După completarea formularului de adopție la distanță și identificarea câinilor adoptați prin această procedură, serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, respectiv operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân au obligaţia să prelungească termenul de adăpostire al câinilor adoptați pe durata respectarii de către adoptator a obligațiilor materiale asumate prin declarația de adopție la distanță.

În ceeea ce privește costurile, persoanele care adoptă la distanță câini fără stăpân suportă toate cheltuielile necesare pentru menținerea câinilor în adapost. Numărul câinilor adoptați la distanță de o persoană nu este limitat.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 aug, 2014
Poporul Roman
Eutanasiati Maidanezii
Poporul decide sa fie eutanasiati , poporul vrea libertate .

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ