Ce se mai aude de Constituţie?

| 23 iul, 2013

De la o vreme încoace, dezbaterea despre modificarea Constituției a ieșit aproape cu totul din atenția mass-media, cu toate că subiectul are o relevanță uriașă pentru România și dezvoltarea ei viitoare.

Lipsa de interes a jurnaliștilor pentru această temă nu este însă de condamnat. Oricine cunoaște cât de cât regulile de construire a agendei mediatice știe că un subiect nu ajunge și, mai ales nu se menține acolo pur și simplu, ci este nevoie de un efort susținut de comunicare publică. Iar acest efort ar fi trebuit să fie asumat în mod firesc de Crin Antonescu, care ar fi avut astfel prilejul să demonstreze că este cu adevărat părintele Constituției.

Cu toate acestea, Crin Antonescu pare să fi abandonat cu totul subiectul modificării Constituției și îl abordează doar tangențial, în legătură cu momentul la care referendumul pentru aprobarea noii legi fundamentale ar trebui să se desfășoare. Dezinteresul președintelui PNL pentru temă este cu atât mai inexplicabil cu cât Crin Antonescu vorbește despre comasarea referendumului pentru noua Constituție cu alegerile prezidențiale.

Faptul că a gestionat proiectul de modificare a Constituției din postura de președinte al Comisiei de revizuire i-ar fi putut oferi lui Crin Antonescu un atu important, și l-ar fi ajutat să nu se bazeze în bătălia pentru Cotroceni exclusiv pe imaginea guvernării lui Victor Ponta. Președintele PNL ar fi putut să utilizeze proiectul de modificare pentru a le vorbi românilor despre viziunea sa privind crearea unei Românii moderne, în care instituțiile să funcționeze eficient, iar toți cetățenii să se bucure de o viață mai bună.

Numai că, pentru a fi credibil într-un asemenea demers, Crin Antonescu are nevoie să se asocieze cu acest proiect. Ceea ce, în mod evident, nu se poate face printr-o atitudine complet dezinteresată, așa cum afișează președintele PNL.

Mai mult, după ce acum câteva luni de zile Crin Antonescu aborda în mod constant temele principale de revizuire, acum interesul președintelui PNL pare să se concentreze exclusiv asupra creării premiselor necesare pentru ca prevederile viitoarei legi fundamentale să nu se aplice la mandatul de președinte pe care speră să îl câștige în toamna anului viitor. Iar această schimbare de registru discursiv nu îi este deloc favorabilă, în contextul în care leagă preocuparea președintelui PNL pentru modificarea Constituției de mizele politice personale, cu totul incompatibile cu un proces de o asemenea importanță pentru România și pentru români.

În sfârșit, trebuie observat că mobilizarea celor 30 de procente din numărul total al alegătorilor înscriși pe liste, necesare pentru validarea referendumului de modificare a Constituției și, mai ales, strângerea numărului de voturi favorabile de care este nevoie pentru adoptarea proiectului nu este deloc o misiune facilă. Iar faptul că nu se discută despre modificările pe care acesta le propune complică și mai tare ecuația validării viitoarei Constituții. Or, prin faptul că președintele PNL a abandonat cu atâta ușurință subiectul modificării Constituției, Crin Antonescu riscă să devină principalul vinovat pentru un eventual eșec al referendumului de adoptare, ceea ce i-ar putea fi fatal din punct de vedere politic.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
26 iul, 2013
Militaru Petre
Constitutia
HA,HA,HA Crin Antonescu tata Constitutiei ! Sarmanul om contaminat de virusul scaunului dela Cotroceni nu mai poate fi TATAL celor spuse de el despre el.Acest om care vorbeste mult fara sa spuna nimic si vrea binele Romaniei singurul lucru care-l poate face e sa se retraga din viata publica sa ne lase sa ne luptam cu borfasii care inca nu i-a condamnat Justitia asa cum a facut-o cu hoti ca Adrian nastase ,Becali,s.a. Dar cu incredere in Justitie l-e vine randul tuturor borfasilor.Au furat DESTUL.-
24 iul, 2013
bogdan hosu
constitutia lui crin
nu stiu de ce atatea comentarii la constitutie !!??, se vede f clar si de la o posta ca Crin Antonescu este total paralel fata de acest subiect, este total in plus in aceasta lume a politicii romanesti si credeti-ma ca nu cred ca stie nici el de ce este aici , in politica ..
24 iul, 2013
CONSTITUTIA
Draga Dle.Ionescu,eu Constitutia,o duc bine,sunt sanatoasa...
Aud ca vor sa ma modifice Antonescu si ai lui...
Deocamdata doar m-au notificat...
N-o au de 50,vrea sa-i accept cu 30%;
pa,Stefan
ma mai gandesc...
24 iul, 2013
cititor
e bine mersi,in vigoare....Constitutia Romaniei.
a "voastra",mai asteapta...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ