Ce trebuie să știe elevii începând de astăzi

| 17 sep, 2013

La început de an școlar, sistemul educațional de România dă semne că a început să se modernizeze prin noutățile implementate de Ministerul Educației Naționale, prin suplimentările alocărilor bugetare și prin îmbunătățirea siguranței din școli, care a devenit o prioritate datorită incidentelor recente care au implicat elevi.

Învățământul pare să fi redevenit o prioritate, dar ar fi să judecăm după recentele reechilibrări aplicate de liderii din domeniu. Cadrele didactice cer în continuare mai mult respect și norme de salarizare mai avantajoase, dar o viziune se profilează în privința direcției pe care ar trebui să o urmeze școlile și a rolului pe care elevii și profesorii ar trebui să-l aibă în societate.

Printre noutățile acestui an se numără programele pentru clasa pregătitoare și pentru clasele I-IV, care ar asigura o bună relație între dimensiunea teoretică și cea practică. De asemenea, revizuirea manualelor – actualizarea celor vechi și introducerea celor digitale ca suport, în paralel cu cele clasice ar fi o modalitate ca elevilor noștri să li se ofere oportunitatea de a păși în secolul XXI și de a profita de noile modalități de învățare interactivă.

Modificările curriculumului, precum introducerea evaluărilor naționale pentru clasele a II-a, a IV-a si a VI-a și reducerea ponderii mediilor din clasele V-VIII în media finală de admitere la liceu, concomitentă cu creșterea ponderii mediilor obținute la examenul de Evaluare Naționala de la finalul clasei a VIII-a, pot fi măsuri care nu se explică de la sine, dar acestea vor permite o analiză mai bună a stării în care se află învățământul românesc și aplicarea apoi a unor măsuri de corectare a problemelor care determină ratele scăzute de promovare ale examenului de Bacalaureat, de exemplu.

Totodată, nu trebuie ignorate deciziile aplicate recent care au ca scop diversificarea materiilor pe zona de educație civică și recreativ-vocațională. Introducerea disciplinelor optionale „Educatie pentru societate”, „Filosofie pentru copii” si „Educatie financiara” sunt o schimbare importantă de abordare față de ruptura de realitatea de zi cu zi care a fost resimțită în programa școlară din anii trecuți. Alături de acestea, un accent mai mare pe studiul teatrului, a artei fotografice, a muzicii și a mișcării (sportului) ajută la dezvoltarea armonioasă a copiilor. Dublarea numărului de ore de mișcare și educație fizică este o dovadă în acest sens.

Toate aceste măsuri trebuie introduse în mod treptat, echilibrat, pentru a fi evitat riscul pe care-l reprezintă confuzia elevilor, părinților și profesorilor. Iar deciziile privind programa trebuie să aibă în spate efortul de îmbunătățire a infrastructurii școlare, de reabilitare și renovare a unităților de învățământ și de construire de noi școli și licee cu ajutorul fondurilor europene și prin programele băncilor internaționale. Guvernul a suplimentat anul acesta bugetul ministerului Educației cu circa 40 de milioane de lei pentru modernizarea școlilor, iar autoritățile locale au depus eforturi susținute pentru a maximiza fondurile investite. Desigur, încă mai există probleme. Anul acesta aproximativ 76% dintre școli au obținut avizele sanitare, dar este un pas înainte de cinci procente față de 71%, cât era anul trecut.

Pe de altă parte, Planul Național de Acțiune, realizat prin colaborare inter-ministerială, vine cu alternative concrete pentru combaterea și prevenirea cazurilor de violență în școli. Este o obligație pentru societatea românească să-i facă pe părinți să simtă că elevii sunt în siguranță și că orice fel de incidente sunt evitate pe cât posibil. De asemenea, Strategia Anticorupție pentru domeniul Educației și demararea campaniei pentru prevenirea corupției prin informare, formare și responsabilizare este concretizarea unei dorințe de depășire a perioadei de tranziție în care România părea blocată.

Desigur, respectul pentru profesori va fi întotdeauna mai credibil dacă se va alătura unor venituri mai mari, iar semnalele pozitive din economie arată că suntem pe drumul cel bun și în această privință. De aceeea este foarte important ca Guvernul să demonstreze deschidere, transparență și dorință de a dialoga cu actorii din sistem – profesori, sindicate și de a redeveni o instituție care reușește să apropie părinții de profesori, pentru binele elevilor.

Una dintre cele mai importante probleme a cărei rezolvare va aduce această schimbare este cea a transportului elevilor, iar achiziționarea de microbuze școlare, plafonarea sumelor pentru decontarea abonamentelor de transport ale firmelor specializate și plata eșalonată a datoriilor sunt măsuri pe care Ministerul Educației le ia, dând dovadă de bunăvoință.

Acest început de an școlar promite multe, dar urmează să vedem dacă se va păstra aceeași evoluție care s-a evidențiat până acum.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 sep, 2013
cantautor
BAC-ul s-a terminat, începe şcoala. La ce să ne aşteptăm pentru noul an...
Simona Bran
copy-paste...
04 Septembrie, 09:56

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ