Ce va face președintele Klaus Iohannis de Ziua Unirii Principatelor

| 24 ian, 12:59

Ziua Unirii Principatelor îi găseşte din nou dezbinaţi pe politicieni! Şefii celor două camere ale Parlamentului evită să apară în public alături de preşedintele ţării, aşa că n-au program public azi. Liberalii participă la ceremoniile de la Iaşi, iar Klaus Iohannis şi premierul interimar se vor afla în Bucureşti, la Patriarhie, transmite Realitatea TV.

Românii găsesc un prilej de sărbătoare în fiecare an pe 24 ianuarie, dar puțini știu ce simbolizează această zi pentru țara noastră. 

ica Unire sau Unirea Principatelor Române. Moldovenii și muntenii au primit acte de români de la Alexandru Ioan Cuza, cel care a spus prima dată țării noastre ROMÂNIA. 

Atunci, Marile Puteri hotărau soarta noastră. Imperiul Țarist, Imperiul Otoman și Imperiul Austro-Ungar au decis, prin convenția de la Paris, din august 1858, că trebuie să avem două guverne, doi domnitori și două adunări. Numai că noi am ales altfel. O singură țară și un singur domnitor. Alexandru Ioan Cuza.

De la o țară agrară care plătea tribut otomanilor, ţara noastră s-a transformat într-o țară modernă. Nimic nu ar fi fost posibil fără unirea lui Cuza, care a înființat toate instituțiile moderne, a stabilit separarea puterilor în stat, a stabilit egalitatea între toți oamenii și a acordat drepturi și libertăți individuale.

"În ciuda dificultăților, cu toată lipsa noastră de experiență și în ciuda greșelilor noastre, România a pornit înainte", spunea Cuza.

La 11 februare 1866, A.I. Cuza este obligat să abdice și să părăsească țara pentru totdeauna. Istoricii spun că, în spatele acestei abdicări, stătea o adevărată coaliţie politică, dar şi nevoia înlăturării lui Cuza în favoarea unui principe străin. Domnitorul a acceptat pentru că, altfel, cele trei imperii ar fi cotropit țara noastră și s-ar fi năruit tot ceea ce domnitorul reușise să clădească până atunci.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ