Ce vrea şi ce poate să facă, de fapt, Partidul Mişcarea Populară

| 30 iun, 2013

Preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară, Marian Preda, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că "într-un termen de maximum zece zile" vor fi depuse toate documentele şi semnăturile pentru constituirea Partidului Mişcarea Populară.

Obiectivele noastre sunt clare, să înfiinţăm un partid cu care sa participăm la alegerile europarlamentare", a declarat Preda. El a spus ca în prezent se strâng semnaturile pentru partid şi se doreşte înregistrarea acestuia cât mai repede. "Noi nu ne constituim într-un partid, Fundaţia va rămâne. Fundaţia generează partidul", a adăugat Preda.

Conferinţa de presă organizată de preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară nu numai că nu a clarificat care sunt obiectivele şi perspectivele „popularilor”, ci a învăluit în ceaţă întregul proiect, prin inconscevenţele şi mesajele lipsite de substanţă ale lui Marian Preda. Astfel, dacă iniţial Mişcarea Populară era împachetată într-un ambalaj apolitic şi definită ca un soi de mişcarea alternativă la actuala clasă politică, noua formulă anunţată de Marian Preda arată că, dincolo de aparenţe, interesele sunt legate de bifarea unor funcţii.

Este însă dificil de înţeles modul în care Fundaţia Mişcarea Populară va genera un partid, păstrându-şi totodată identitatea apolitică. Altfel spus, Mişcarea Populară vrea să fie alternativă la actuala clasă politică şi ca parte a scenei politice, şi ca structură nedefinită în cadrul societăţii civile. Este un non-sens care ridică din start semne de întrebare cu privire la seriozitatea proiectului înfiinţat din dorinţa preşedintelui Băsescu.

Iar dincolo de dilemele programatice ale „popularilor”, este dificil de înţeles cum Fundaţia Mişcarea Populară, şi aşa extrem de firavă din punct de vedere al membrilor care o compun, ar putea împrumuta din resursa umană către viitorul partid astfel încât ambele entităţi să poată fi şi funcţionale.

Cel mai probabil, Mişcarea Populară va săpa în continuare la temelia PDL-ului condus de Vasile Blaga pentru a-şi îndeplini obiectivele legate de strângerea unor politicieni indezirabili în formaţiune democrat-liberală şi care pot fi convertiţi în ideologii noului partid Mişcarea Populară. Este evident că o viitoarea formulă politică ce urmează a fi legitimată pe scheletul dizidenţei din PDL este lipsită de orice fel de credibilitate, mai ales că politicienii democrat-liberali, fie că sunt simpatizanţi ai actualei conduceri, fie că au căzut în dizgraţia lui Vasile Blaga, cu toţii au fost aspru sancţionaţi de către români la alegerile din decembrie 2012.

Prin urmare, încercarea lui Traian Băsescu de a-şi crea un nou vehicul electoral este superficială şi are şanse minime să se impună pe scena politică. Mai mult, tentativa de a genera un partid politic extras cumva din Fundaţia Mişcarea Populară cu mai puţin de un an până la alegerile europarlamentare indică mai degrabă intrarea într-o criză de timp. Este complicat ca un viitor partid politic, indiferent cum se va numi el, să poată îndeplini toate condiţiile organizaţionale şi logistice pentru a putea spera la un rezultat decent la alegerile pentru Parlamentul European. Iar eşecul Partidului Mişcarea Populară va fi implicit şi cel al lui Traian Băsescu

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
30 iun, 2013
Sorin Patrascu
BRAVO LOR !
Daca nu vom avea in tara si o opozitie cu 70 % in Parlament ce revine PUTERII, ne vom intoarce in curand la aanii ntedecembristi.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ