CEC Bank sau Banca Familiei Băsescu

| 18 dec, 2013

Parțial, efortul lui Traian Băsescu și al aplaudacilor săi din presă de a deturna atenția opiniei publice de la scandalul Nana și de la anchetele parlamentare legate de această afacere au fost încununate de succes.

În fond, toată săptămâna trecută nu s-a vorbit decât despre ce legi ar fi votat Camera Deputaților, iar ieșirile zilnice ale Căpitanului devenit mare tractorist pe ogoarele de la Nana nu au fost decât paie pe focul pus la temelia Parlamentului.

Însă, în paralel, Comisia de la Senat responsabilă cu aflarea adevărului în legătură cu modul în care Ioana Băsescu a obținut finanțarea de la CEC necesară achiziționării terenului din județul Călărași și-a început activitatea. Și, după ce inițial a făcut tărăboi pe seama sanctităţii secretului bancar, șeful CEC, Radu Ghețea, a fost obligat să aducă Comisiei mai multe documente din care să reiasă cât de excepțional este în realitate creditul Ioanei Băsescu.

Nu că nu puteam intui acest lucru din declarația colegului lui Ghețea, Nicolae Cinteză, şeful Departamentului supraveghere din BNR, care în urmă cu o săptămână declara că în 2013, „CEC are în portofoliu 5 credite peste un milion de euro”. Cu alte cuvinte, așa cum era situația prezentata lunea trecută, Ioana Băsescu deja făcea parte dintr-un club select, indiferent de încercările lui Ghețea sau Cinteză de a prezenta situația ca fiind normală.

În schimb, săptămâna aceasta am aflat, grație documentelor prezentate în sfârșit de Radu Ghețea, cât de specială este în realitate fiica cea mare a liderului de la Cotroceni, în contextul în care Ioana Băsescu este singurul cetăţean român cu credit agricol de peste 1 milion de euro. Din moment ce fiica cea mare a șefului statului are de plătit o sumă considerabilă, poate că ar trebui să ne fie milă de biata notăriță pe care ratele la bancă o vor cocoșa în fiecare lună a următorilor 30 de ani.

Și totuși, dacă acceptăm că respectivul credit a fost excepțional, dar în niciun caz în afara regulamentelor CEC, atunci de ce Ioana Băsescu este singurul român care a beneficiat de un astfel de tratament? Ce o face atât de specială pe fata cea mare a lui Traian Băsescu? Desigur, faptul că este fiica aceluiași președinte al României care l-a pus pe Radu Ghețea în fruntea CEC-ului este o coincidență mult prea mare. În realitate este evident că, așa cum recunoștea și președintele într-un interviu de joi, numele Băsescu este cel care a atârnat decisiv în decizia CEC de a acorda respectivul credit. Cât de tare? Păi, cam cât valoarează pentru Radu Ghețea scaunul pe care îl ocupă în prezent.

Pot să înțelg că orice părinte crede despre copilul său că este unic, dar să aranjezi, direct sau indirect, ca fiica ta să ia singurul credit agricol de peste un milion de euro de la banca statului CEC, asta deja este un pic cam mult, mai ales când ești președintele României. Nu de alta, dar un astfel de comportament poate fi interpretat ca abuz în serviciu sau trafic de influență și cercetat ca atare de un sistem judiciar care este, nu-i așa, independent.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 dec, 2013
tornado
sunteti penibili !!
mai popa !! tu ai ceva cu preseditele nu -l poti inghiti de loc !?de ce esti si tu tonomat lui varanu !!?? voi sunteti tare penibili ????dumnezeule
18 dec, 2013
cantautor
pentru chestiunea asta avem 2 comisii de juristi in Parlament...
asteptam concluziile si eventual sesisarea institutiilor...

dar ce zici de asta,pentru care nu s-a facut comisie:

"În momentul în care am ajuns în situaţia de a ne face unul pe altul mincinos, şi numai unul e mincinos, nu sunt amândoi, este indecent să mai pozăm în cuplu politic în faţa cetăţenilor, măcar la nivelul imaginii. Lucrăm, ne întâlnim, decidem, dar conferinţe de presă împreună şi concerte de presă nu mai dăm", a argumentat Antonescu.

El a mai spus că a cerut desemnarea unui purtător de cuvânt al USL, care să comunice cu presa, cu opinia publică, deciziile care se iau.

"Eu nu fac parte din categoria acelor oameni politici de felul Traian Băsescu sau, mă tem, Victor Ponta, care după ce s-au scuipat în faţa unei ţări întregi să apară din nou de mână", a declarat liderul PNL.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ