Cel mai bogat om din Africa vrea să investească 50 de miliarde de dolari în SUA și Europa

| 18 aug, 12:48

Miliardarul nigerian Aliko Dangote, cel mai bogat om din Africa, vrea să investească între 20 și 50 de miliarde de dolari în SUA și Europa până în anul 2025, în industrii precum energiile regenerabile și petrochimie, informează Bloomberg.

Dangote vrea să intre pentru prima dată pe aceste piețe în anul 2020, după ce va finaliza o serie proiecte agricole în valoare de cinci miliarde de dolari precum și o rafinărie de 11 miliarde de dolari în țara sa natală.

"Începând din 2020, aproximativ 60% din investițiile noastre viitoare vor fi în afara Africii astfel încât să avem un anumit echilibru", a declarat Aliko Dangote într-un interviu acordat luna aceasta pentru Bloomberg Markets Magazine. Marile investiții realizate de Dangote Group vor fi în SUA și Europa a precizat miliardarul nigerian. "Cred că energiile regenerabile sunt un domeniu de viitor. Analizăm și industria petrochimică, dar putem investi și în alte companii", a mai spus Dangote.

În ultimii cinci ani, miliardarul nigerian și-a diversificat rapid operațiunile, atât din punct de vedere geografic cât și prin intrarea pe noi sectoare de activitate. Grupul Dangote Cement, care reprezintă aproape 80% din averea sa, a intrat pe alte nouă piețe africane, pe lângă Nigeria. În 2015, miliardarul a început să construiască o rafinărie cu o capacitate de procesare de 650.000 de barili pe zi în apropiere de Lagos, principalul centru comercial din Nigeria, și de asemenea construiește gazoducte care să lege Lagos de regiunile petrolifere din Nigeria cu ajutorul fondurilor americane de investiții Carlyle Group LP și Blackstone Group LP. Luna trecută Aliko Dangote și-a anunțat intenția de a investi 4,6 miliarde de dolari în următorii trei ani în sectoare precum producția de zahăr, orez și lactate.

"Dacă te uiți atent, nu doar în Nigeria dar și la restul Africii, majoritatea țărilor de aici sunt dependente de importurile de alimente. Nu ai cum să ai o populație de 320 de milioane de locuitori în Vestul Africii și să nu ai autosuficiență alimentară. Așa încât primul lucru pe care trebuie să îl facem este să asigurăm securitatea alimentară", a apreciat Dangote.

Potrivit Bloomberg Billionaires Index, Aliko Dangote are o avere de 11,6 miliarde de dolari. În vârstă de 60 de ani, nigerianul este în prezent un magnat al cimentului care se declară neinteresat de sectoare precum telecomunicațiile sau tehnologia. "Când vine vorba de telecomunicații, de exemplu, există jucători care sunt pe această piață de 17 ani. Nu ai cum să depășești pe cineva care are o vechime de 17 ani. De acea cred că vom ocoli acest sector. Există alte afaceri pe care le înțelegem mai bine", a spus Dangote.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ