Cel mai spectaculos proiect din România merge mai departe

| 09 oct, 2014

Demarat în vara anului trecut, proiectul ELI-NP de la Măgurele a fost deblocat. Construcția celui mai mare laser din lume se va derula în continuare fără probleme, în condițiile în care deja au început forajele  pentru cele peste 1.000 de pompe geotermale menite să asigure energia centrului de cercetare.

 

Procesul de construcție a clădirii care va găzdui megalaserul de la Măgurele a fost deblocat odată cu acordarea avizului din partea Apelor Române pentru realizarea celor peste 1.080 de pompe geotermale care vor asigura energia centrului de cercetare. Și asta pentru că laserul va fi proiectat în una dintre cele mai mari clădiri din Europa alimentate cu energie din surse neconvenționale.

În ciuda micilor întârzieri legate de primirea avizului, directorul proiectului de la Măgurele și directorul general al Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” (IFIN-HH), Nicolae Zamfir, s-a declarat optimist, apreciind că întârzierea totală în graficul primei etape, de finalizare a construcţiei civile ce va găzdui laserul de la Magurele, va fi undeva la o lună, cel mult două, multe dintre întârzieri urmând a fi recuperate pe parcurs. În acest fel, construcţia civilă va fi gata cel mai probabil în iulie-august 2015, în timp ce laserul şi sistemul gamma vor fi montate în toamna aceluiași an. Astfel, primele experimente vor putea fi demarate în 2018. Directorul proiectului a explicat că anul viitor va începe etapa de aprobare a proiectelor de experimente propuse de cercetătorii ELI-NP, agreate de boardul internaţional, urmând ca până în 2018 să fie achiziţionate toate componentele necesare demarării experimentelor, an care va marca de altfel începerea acestor experimente.

ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) este un proiect paneuropean de cercetare științifică susținut de Guvernul României în cadrul căruia 13 țări europene colaborează pentru construirea celui mare laser din lume. ELI-NP, facilitatea care se va construi la Măgurele, are ca obiectiv aprofundarea fizicii nucleare folosind fascicule laser cuplate cu gamma. Domeniile în care ar putea avea un impact cercetarea desfășurată la Magurele, prin acest proiect, sunt numeroase, printre ele numărându-se fizica şi ingineria laserelor de mare putere, cercetarea fundamentală sau medicina nucleară și științele vietii. Totodată, impactul proiectului ELI-NP va fi unul major, plasând Europa pe primul loc în lume în cercetările cu fascicule de fotoni cu proprietăți extreme și deschizând astfel calea unor noi domenii de cercetare.

Proiectul de la Magurele se dovedește a fi totodată important și prin prisma investițiilor publice și private pe care le concentrează (apreciate la peste un miliard de euro), cât și prin prisma celor 13.000 de locuri de muncă care vor fi create.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ