Chelaru: Solicitarea liberalilor privind alegerea primarilor în două tururi nu are niciun fel de sorţi de izbândă

| 19 ian, 18:08

Vicepreşedintele social-democrat al Senatului, Ioan Chelaru, susţine că solicitarea PNL privind adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin "nu are niciun fel de sorţi de izbândă", fiind mai degrabă o iniţiativă "cu un evident caracter electoral", potrivit Agerpres.

"După părerea mea, în solicitarea liberalilor se poate găsi o justificare de campanie electorală în sensul în care doresc să arate celor care vor candida din partea PNL că se zbat, până în ultimul moment, pentru ca în campania electorală să se aplice o altă lege electorală care, în momentul de faţă, nu există. (...) Eu pot să înţeleg ca strategie politică că se încearcă un lucru de genul ăsta. Sub aspect legal şi legislativ însă este o imposibilitate ceea ce se cere şi nu cred că Guvernul actual îşi va permite să vină cu OUG, în an electoral, pe modificare de legislaţie electorală. De asta spun că solicitarea mi se pare cu un evident caracter electoral şi, din punctul meu de vedere, ea nu are niciun fel de sorţi de izbândă, în niciun caz", a declarat Chelaru.

El a amintit că toate legile electorale au fost elaborate în Parlament de o comisie specială, în care şi PNL a fost reprezentat. 

"Aşa cum bine ştiţi, toate legile electorale au fost elaborate de o echipă complexă, multipartită, în care toate partidele politice au fost reprezentate şi care pentru fiecare tip de alegeri - şi pentru locale şi pentru parlamentare şi pentru prezidenţiale - au ajuns la un acord şi au prezentat Parlamentului câte un proiect pentru fiecare pact. Colegii liberali au votat, şi în comisie şi după aceea în plen, alegerea primarilor, preşedinţilor de consilii judeţene dintr-un singur tur", a explicat social-democratul. 

Senatorul PSD a punctat că, în opinia sa, reacţia premierului Dacian Cioloş referitoare la solicitarea liberalilor a fost una "de bun-simţ". 

"Premierul a reacţionat cu bun-simţ şi spus: 'Domnule, aţi dezbătut un an de zile legile electorale, aţi stabilit împreună care va fi legislaţia pentru următoarele alegeri, în preajma alegerilor - mai avem cinci luni până la alegeri - veniţi şi cereţi modificarea legii, ceea ce nu se poate'. Ei (PNL - n.r.) au o problemă mare cu primarii. Primarii lor, cei care sunt în funcţie, ca şi ai noştri de altfel, sunt avantajaţi de alegeri într-un singur tur, însă cei de la ei care vor să candideze şi au primari în funcţie contracandidaţi au şansele foarte mici. Atunci, ca să îi stimuleze un pic pe oameni să intre în bătălie electorală cu primari în funcţie, le arată că ei luptă până în ultimul moment pentru vot în două tururi. Eu cred că aceasta este raţiunea pentru care au redeschis, în acest moment, în spaţiul public, o problemă deja închisă", a opinat Ioan Chelaru. 

Biroul Politic Naţional al PNL a decis, luni, să-i înainteze premierului o propunere în sensul aprobării printr-o ordonanţă de urgenţă a prevederii privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. 

Premierul Dacian Cioloş a afirmat, marţi, referindu-se la solicitarea PNL, că nu este democratic ca o lege adoptată de Parlament să fie modificată de Guvern prin OUG.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ