Chuck Hagel: România - un partener de încredere pentru SUA şi NATO

| 05 iun, 2014

România a demonstrat că este un partener de mare încredere pentru SUA şi NATO, a declarat joi, la Constanţa, şeful Pentagonului, Chuck Hagel.

''(...)Vreau să felicit România pentru intrarea ei acum 10 ani în NATO. Ţara dumneavoastră a demonstrat că este un partener de mare încredere pentru SUA şi NATO. Sunt foarte mândru că am făcut parte din Senatul SUA atunci când am sprijinit România, intrarea României în NATO. Ştiu cât de mult preşedintele Obama şi SUA apreciază această prietenie a poporului român şi apreciem mai ales căldura şi ospitalitatea poporului român faţă de noi şi vă mulţumesc dumneavoastră, domnule ministru, pentru ospitalitatea pe care mi-aţi oferit-o'', a spus Hagel, după ce a vizitat, alături de ministrul Apărării, Mircea Duşa, nava USS Vella Gulf.

El a menţionat că a purtat cu ministrul Duşa convorbiri pe probleme ''cu care ţările noastre se confruntă şi care sunt de interes comun pentru NATO''.

''(...)Ne-am reafirmat parteneriatul strategic, din nou...SUA apreciază contribuţiile României pentru asigurarea securităţii în această zonă, dar şi în alte teatre de război. În Afganistan şi Irak, în jur de 1.200 de soldaţi români au fost detaşaţi acolo, în Afganistan, iar Statele Unite sunt recunoscătoare pentru ajutorul oferit, cu atât mai mult cu cât marcaţi această aniversare a intrării în NATO. SUA recunosc sacrificiul pe care îl face ţara dumneavoastră şi familiile soldaţilor. Astăzi, România continuă să ofere sprijin important pentru obiectivele strategice, pentru oferirea posibilităţii ca trupele noastre să tranziteze România(...)'', a spus Hagel.

Chuck Hagel a precizat că şi situaţia din Ucraina a fost abordată în cadrul discuţiilor avute cu ministrul Duşa.

''(...)Am discutat cu domnul Duşa şi situaţia din Ucraina. În această săptămână, preşedintele Obama a fost în Polonia, iar eu am petrecut două zile la sediul NATO. Fiecare dintre noi am reafirmat angajamentul colectiv al tuturor membrilor NATO. Un alt exemplu este anunţul preşedintelui Obama din această săptămână, că vom cere Congresului în jur de un miliard de dolari pentru pregătire, pentru a arăta aliaţilor că suntem dispuşi să-i ajutam (...)Creştem cooperarea cu alţi parteneri din jurul Mării Negre: Bulgaria, Georgia, Turcia şi Ucraina. Am subliniat la Bruxelles că SUA vor ca partenerii europeni să facă acelaşi lucru, să crească bugetul armatei, în modernizarea capacităţilor militare. Un exemplu este faptul că Romania a cumpărat avioane F-16 şi are angajamente cu SUA şi Portugalia pentru a primi acele avioane. SUA urmăresc să continue munca apropiată cu România, mai ales în ceea ce priveşte capabilităţile aeriene, dar şi alte capacităţi'', a afirmat Hagel.

El şi-a exprimat convingerea că în 2015 va fi asigurat scutul antirachetă care, odată ce va fi operaţional va marca ''un alt punct de cotitură în relaţiile dintre ţările noastre şi o altă realizare mare, pe măsură ce România devine tot mai importantă din acest punct de vedere''.

Secretarul Apărării al SUA, Chuck Hagel, efectuează joi o vizită în România la invitaţia omologului său român, Mircea Duşa.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ