Cine a câştigat din scăderea TVA la pâine?

| 11 oct, 2013

Chiar dacă a trecut doar ceva mai mult de o lună de zile de la intrarea în vigoare a TVA de 9% în sectorul de panificaţie, măsura îşi arată deja efectele benefice. Nu doar prin prisma scăderii preţului pentru unul dintre alimentele de bază, ci şi din perspectiva impactului asupra economiei în ansamblu.

Conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, reducerea cu 15% a TVA la pâine a condus la scăderea fenomenului inflaţionist. Astfel, rata anuală a inflaţiei a ajuns la numai 1,88%, depăşind cele mai optimiste prognoze ale analiştilor din piaţă. Mai mult, preţurile au scăzut faţă de august cu 11,5%, iar pentru categoria "produse de morărit şi panificaţie", reducerea a fost de 8,8%.

Reducerea TVA cu 15% pe întreg lanţul industriei de panificaţie a fost una dintre măsurile asumate de către Cabinetul Ponta prin care se dorea atingerea a două obiective: un preţ final mai mic al pâinii, extrem de important din perspectiva categoriilor sociale vulnerabile, şi reducerea evaziunii fiscale în domeniu, care ar urma să antreneze şi creşteri ale încasărilor la bugetul de stat.

Preşedintele Rompan Aurel Popescu a punctat, într-o evaluare preliminară, efectul regimului de 9% TVA în prima lună de la aplicare. “Reducerea TVA la 9% la pâine, în luna septembrie, a dus creşterea producţiei fiscalizate cu 10%. Asta înseamnă că producţia fiscalizată a crescut cu 10 la sută într-o lună, ceea ce este excepţional”, a susţinut reprezentantul Rompan. Conform declaraţiilor lui Aurel Popescu, o analiză extinsă a efectelor diminuării TVA la pâine va fi elaborată după 25 octombrie.

Impactul pozitiv în economie al reducerii TVA la pâine a fost posibil şi datorită controalelor şi inspecţiilor derulate de autorităţile statului în industria de panificaţie. Fiindcă încercările de a eluda plata obligaţiilor către stat sunt inacceptabile. Agenţii economici care îşi derulează activitatea în domeniul panificaţiei au primit un balon de oxigen prin reducerea TVA, iar perpetuarea evaziunii în contextul facilităţilor fiscale este complet nejustificată şi mai ales ilegală.

Interesul general este acela ca acest proiect-pilot de reducere a TVA la panificaţie să înregistreze succes pentru a crea premisele extinderii lui şi în alte sectoare ale economiei. De aceea, combaterea pe mai departe a fenomenului evazionist este prioritar, iar sistemul se va dovedi deplin funcţional atunci când colectările la buget vor creşte graţie facilităţii fiscale acordate industriei de panificaţie.

La acest moment, un verdict definitiv pe tema efectelor măsurii de reducere a TVA în panificaţie este prematur. Cert este însă că rezultatele pozitive de până acum sunt încurajatoare, ceea ce va permite în perioada următoare o analiză serioasă în cadrul Executivului privind opţiunea includerii şi altor sectoare industriale într-un regim de TVA scăzut, opţiune confirmată şi de premierul Ponta.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ