Cine câştigă capital electoral în urma morţii lui Florin Cioabă

| 19 aug, 2013

Printre politicienii care au forţat o apropiere de Florin Cioabă şi de comunitatea de romi au fost şi Traian Băsescu şi fata lui, Elena. EBa chiar a pozat într-un apărător al drepturilor romilor, iar Traian Băsescu a fost prezent cu diverse ocazii la sărbători ale romilor.

Zilele acestea comunitatea romă din ţara noastră a suferit o pierdere grea prin decesul lui Florin Cioabă, autointitulatul rege al romilor. Prin rolul pe care l-a avut în comunitatea pe care a condus-o, Florin Cioabă este considerat drept „regele civilizator” al acestora. Florin Cioabă a fost cel care a încurajat familiile rome să îşi trimită copiii la şcoală şi s-a implicat în diverse programe care au vizat incluziunea socială a membrilor comunității.

Florin Cioabă şi-a creat de-a lungul timpului imaginea unui adevărat lider al romilor, a celui care poate fi o voce importantă a comunităţii în relația cu opinia publică. Tocmai această reputaţie dobândită în timp a făcut ca diverşi lideri politici să încerce să îşi asimileze imaginea cu cea a „regelui”. Alăturarea de Florin Cioabă reprezenta un câştig electoral pentru oricine, deoarece vorbim de o comunitate importantă în România, care poate influenţa diverse scrutinuri electorale.

Printre politicienii care au forţat o apropiere de Florin Cioabă şi de comunitatea de romi au fost şi Traian Băsescu şi fata lui, Elena. EBa chiar a pozat într-un apărător al drepturilor romilor, iar Traian Băsescu a fost prezent cu diverse ocazii la sărbători ale romilor.

Moartea lui Cioabă a reprezentat o nouă oportunitate de a câştiga electorat din partea comunităţii rome, iar Traian şi Elena Băsescu, alături de cei din jurul lor, nu putea să rateze o asemenea ocazie. Un eveniment tragic pentru o familie a devenit agent electoral pentru preşedintele ţării şi fiica sa.

Acţiunile lui Traian Băsescu pe perioada spitalizării lui Florin Cioabă în Turcia pot fi puse pe seama relaţiilor excelente pe care familia preşedintelui le avea cu regele romilor. Mai mult, Florin Cioabă a fost invitat alături de familia sa la nunta europarlamentarei Elena Băsescu.

Întreg circul creat în jurul lui Florin Cioabă a început odată cu solicitarea adresată de preşedintele Băsescu medicului Brădişteanu de a-l vizita pe Cioabă în spitalul din Antalya. Implicarea preşedintelui în ceea ce priveşte starea de sănătate a lui Florin Cioabă a demonstrat o nouă doză de tupeu, dar şi o încercare de a părea drept o persoană sufletistă în faţa cetăţenilor. Acţiunea lui Băsescu iese din sfera atribuţiilor prezidenţiale, dovedind pentru a câta oară o încălcare a conduitei unui preşedinte de stat.

Trimiterea lui Şerban Brădişteanu în Turcia de către Băsescu a avut ca principal scop atragerea simpatiei comunităţii roma, dar în acelaşi timp a fost şi o încercare de a obţine sprijin pentru proiectul său politic aflat încă în faşă, Partidul Mişcarea Populară.

Reacţia normală a premierului la o astfel de făţărnicie din partea şefului statului a fost prilej pentru apropiaţii lui Băsescu să îl atace pe motiv că ar fi indiferent la starea de sănătate critică a lui Cioabă. Principalul contestatar al lui Victor Ponta a fost Elena Băsescu, care a apelat la latura emoţională pentru a crea o imagine de personaj negativ premierului. Într-o postare pe contul său de Twitter, EBa a afirmat că premierul „ar fi în stare să lase un om să moară” după ce acesta a criticat decizia preşedintelui de a apela la Şerban Brădişteanu. Gestul Elenei Băsescu nu denotă altceva decât o încercare de a câştiga capital pentru campania pentru europarlamentarele de anul viitor.

Se poate observa cu ochiul liber că familia Băsescu a început campania electorală pentru alegerile din 2014. Dacă Traian Băsescu încearcă să facă un soi de campanie folosindu-se de mijloacele pe care le are la îndemână la Cotroceni, Elena Băsescu îşi face propria campanie profitând de necazul familei Cioabă. Cinismul dovedit nu face altceva decât să demonstreze că nu contează suferinţa unui om, ci mai important este câştigul electoral.

Folosirea unui eveniment tragic pentru a specula un câștig electoral nu este ceva nou pentru Traian Băsescu. Acesta a preferat să mintă cu privire la modul în care s-au desfăşurat evenimentele după tragicul accident din Muntenegru, doar pentru a putea critica activitatea guvernului şi pe premier.

Acelaşi tip de acţiune politică o foloseşte şi în aceste clipe care survin decesului lui Florin Cioabă. Probabil cei din jurul preşedintelui îl susţin şi îi iau apărarea deoarece sunt de acord cu aceste manevre. Jocul pe care îl fac este însă unul sinistru.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ