Cine fură la TVA, plăteşte

| 16 sep, 2013

Reducerea TVA cu 15% pe întreg lanţul industriei de panificaţie a fost una dintre măsurile asumate de către Cabinetul Ponta prin care se dorea atingerea a două obiective: un preţ final mai mic al pâinii, extrem de important din perspectiva categoriilor sociale vulnerabile şi reducerea evaziunii fiscale în domeniu, care ar urma să antreneze şi creşteri ale încasărilor la bugetul de stat.

De la 1 septembrie, data intrării în vigoare a TVA-ului de 9% la pâine, majoritatea comercianţilor au ieftinit preţurile la produsele de panificaţie. Deși mulți dintre așa-zișii analiști preconizau că măsura luată de Cabinetul Ponta nu va conduce la ieftinirii la raft, realitatea din magazine i-a contrazis. Astfel, chiar din prima zi a aplicării măsurii, prețul pâinii în magazine s-a redus semnificativ, existând chiar retaileri care au decis ieftiniri suplimentare.

Dacă ieftinirea pâinii s-a dovedit posibilă şi aplicabilă, autorităţile şi-au intensificat controalele pentru a se asigura că fenomenul evaziunii fiscale în domeniul panificaţiei este combătut eficient. Astfel, în cadrul unei acţiuni pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor din domeniul panificaţiei, în ultima săptămână au fost făcute peste 13.500 de controale la nivel naţional. Poliţiştii au dat amenzi de aproape trei milioane de lei şi au confiscat peste 93 de tone de produse cerealiere şi de panificaţie.

Abordarea este cât se poate de legitimă şi fiind menită să elimine din sistem evazioniştii care, indiferent de politicile guvernamentale, dau dovadă de rea-credinţă şi încearcă să înşele statul. Este evident că după scăderea TVA la produsele de panificatie, evazionistii nu mai au niciun fel de scuză pentru a nu-şi achita contribuţiile la stat.

Pentru a descuraja practica evazionistă, trebuie continuate acţiunile viguroase ale organelor fiscale. Din punctul de vedere al contribuabililor oneşti, încercările de a eluda plata obligaţiilor către stat sunt inacceptabile. Agenţii economici care îşi derulează activitatea în domeniul panificaţiei au primit un balon de oxigen prin reducerea TVA, iar perpetuarea evaziunii în contextul facilităţilor fiscale este complet nejustificată

În cele din urmă, sabotarea măsurii scăderii TVA la panificaţie chiar de către agenţii economici care operează în acest sector le va aduce acestora deservicii pe termen mediu şi lung. Pe de o parte, braţul lung al legii îi va sancţiona şi pe cei care încă mai speră că vor păcăli statul, iar pe de altă parte, dacă proiectul-pilot al scăderii taxei în panificaţie nu va da rezultatele scontate, sunt create premisele pentru ca Executivul să reconsidere actuala reducere şi să revină la un nivel mai crescut al TVA.

În consecinţă, interesul general este acela ca acest proiect-pilot de reducere a TVA la panificaţie să înregistreze succes pentru a putea fi extins şi în alte sectoare ale economiei. Însă o decizie în acest sens nu poate fi asumată de către Cabinetul Ponta decât dacă taxarea de 9% la pâine va însemna o colectare mai bună a banilor la bugetul de stat.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 sep, 2013
cantautor
sa vedem cifrele dupa o perioada...
parca erati mai optimisti...
ne pare rau daca economia nu merge chiar asa bine,manageriata la TV..

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ