Cine pierde şi cine câştigă dacă USL se destramă

| 21 mai, 2013

Eventuala rupere a alianţei aflată la guvernare ar afecta toate partidele aflata la guvernare, însă preţul cel mai mare îl va plăti PNL.

Îmbăţoşarea lui Crin Antonescu în a-l apăra şi păstra pe Sorin Roşca Stănescu în cadrul PNL, cu orice preţ, chiar şi cu riscul ostilizării ireparabile a social-democraţilor, deschide o serie de ipoteze privind viitorul USL. Rezerva PSD în a trece peste episodul scandalului generat de Sorin Roşca Stănescu este justificată, dintr-un considerent foarte simplu – dacă vor tolera derapajul senatorului liberal, atunci se poate deschide o adevărată cutie a Pandorei, cu lideri şi aleşi locai ai PNL care vor înfiera parteneriatul USL şi mai ales deciziile din planul guvernării ale premierului Ponta. Or, dacă acest precedent va fi creat, PNL va specula şi de acum înainte orice moment pentru a lovi în cabinetul condus de Victor Ponta.

În realitate, la o judecată atentă, eventuala rupere a alianţei aflată la guvernare ar afecta toate partidele aflata la guvernare, însă preţul cel mai mare îl va plăti PNL, care s-ar vedea, cu un an şi jumătate înaintea alegerilor prezidenţiale, lipsit de aportul USL. Destrămarea USL comportă riscuri uriaşe pentru Crin Antonescu, a cărui poziţie de candidat la prezidenţiale ar fi periclitată. Iar capitalul politic de care încă mai beneficiază în partid s-ar evapora instantaneu, dacă destrămarea USL va conduce şi la ieşirea PNL de la guvernare. Ieşirea de la guvernare ar avea un efect de domino, fiindcă ar echivala cu pierderea tuturor resurselor specifice guvernării, ar atrage nemulţumiri majore în teritoriu şi ar slăbi PNL într-un an preelectoral.

Prin urmare, gesturile politice ale lui Crin Antonescu, prin defensiva oarbă faţă de Sorin Roşca Stănescu, sunt lipsite de luciditatea unui lider care ar trebui în mod normal să îşi construiască planurile pe termen mediu şi lung, nu influenţat de episoade conflictuale pe care le alimentează eşalonul secund din PNL.

În ceea ce priveşte PSD, consecinţele ruperii USL ar avea o serie de repercusiuni, însă doar pe termen scurt. Social-democraţii deţin un număr mai mare de parlamentari în comparaţie cu partenerii liberali, PSD este un partid disciplinat, iar premierul Ponta a reuşit să aducă stabilitate socială şi creştere economică în 12 luni de guvernare. Spre deosebire de PNL, social-democraţii sunt în ipostaza de a putea configura mai uşor o majoritate de guvernare. Astfel, pe lângă parteneriatul pe deplin funcţional cu UNPR, PSD a menţinut relaţii de bună colaborare cu UDMR, formaţiunea pe care ar putea-o atrage în arcul guvernamental alături de minorităţi şi de parlamentarii desprinşi din PPDD. PDL este din start exclus din ecuaţia puterii de către PSD.

În schimb, dacă PNL va dori configurarea unei majorităţi, este nevoit să apeleze la PDL şi PPDD, opţiuni care ar duce la discreditarea şi delegitimarea formaţiunii liberale. Prin urmare, PSD dispune de un potenţial de negociere mai bun în raport cu PNL, care, în cazul în care va rupe parteneriatul cu social-democraţii, fie se va izola pe scena politică, fie va face pact cu “duşmanul” tradiţional al electoratului USL, adică PDL. Varianta izolării pe spectrul politic nu este deloc convenabilă pentru PNL, întrucât ar însemna permanentizarea desprinderii de pârghiile guvernării, în timp ce o eventuală repoziţionare alături de PDL s-ar traduce în pierderi electorale masive – cum va putea legitima PNL un parteneriat cu PDL din moment ce timp de 3 ani motivaţia existenţei USL a fost tocmai aceea de a oferi o alternativă credibilă la Traian Băsescu şi PDL?

Cel de-al treilea partid al USL nu pare a mai fi nici el la fel de coeziv în raport cu PNL. Conservatorii şi-au anunţat oficial intenţia de a candida pe cont propriu la alegerile europarlamentare, iar în cazul în care Crin Antonescu nu va acţiona într-un registru concesiv faţă de pretenţiile lui Dan Voiculescu, PNL riscă să piardă inclusiv accesul la platforma mediatică oferită de “antene”. Opţiunile PC sunt însă limitate şi probabilitatea ca partidul să rămână la guvernare este şi ea extrem de scăzută, în condiţiile în care conservatorii şi i-au ostilizat pe social-democraţi şi nu sunt priviţi cu ochi buni nici de către partidele de opoziţie.

Din păcate, din scandalul generat de Sorin Roşca Stănescu, care ar putea antrena destrămarea USL, cel mai mult de pierdut vor avea cetăţenii. Guvernarea intrase pe un trend ascendent, reţeta de rederesare economică propusă de Victor Ponta a dat roade, gradul de absorbţie a fondurilor europene s-a dublat, temele sociale au fost tratate cu responsabilitate, iar investitorii şi partenerii europeni au recâştigat încredere în România, după dezastrul înregistrat de guvernările PDL.

Toate aceste câştiguri riscă să fie periclitate de ambiţia lui Crin Antonescu de a nu sancţiona un caz evident de încălcare a protocolului USL.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ