Cioloș: Companiile de stat au fost lăsate în derivă. Obiectivele trebuie foarte bine definite

| 11 feb, 14:46

Premierul Dacian Cioloș a declarat, joi, că, din păcate, companiile la care statul este acționar au fost lăsate în derivă, fără o viziune, subliniind că în acest caz trebuie definite foarte bine obiectivele, potrivit Agerpres.

El a punctat că în Adunările Generale ale Acționarilor și Consiliile de Administrație ale acestor companii statul trebuie să aibă o reprezentare profesionistă, nu doar să fie desemnați "niște oameni ca să aibă în plus la salariu".

Cioloș a precizat, după întâlnirea de la Ministerul Economiei, că i-a cerut vicepremierului Costin Borc să vină "cu ambiții clar definite" de aplicare a ordonanței privind guvernarea corporativă la aceste companii cu capital de stat.

"Din păcate, aceste companii au fost lăsate în derivă, fără o viziune bine stabilită asupra a ceea ce se poate pune în valoare din această resursă națională. S-a început un proces de privatizare sau de deschidere a capitalului unora din aceste companii spre privat, dar partea de participațiune a statului a rămas în derivă, fără să se definească obiective clare, ce se vrea de la aceste companii și cum se pot integra în dezvoltarea economică a României", a explicat prim-ministrul.

El a spus că, din acest punct de vedere, rolul Ministerului Economiei este de a da o linie directoare și de a mobiliza mecanismele care sunt la dispoziția statului pentru a stimula dezvoltarea economică și a integra companiile care sunt încă de stat și care, în cea mai mare parte, gestionează resurse importante.

"Am discutat, în consecință, și despre guvernanța corporativă. Un alt obiectiv important al nostru este să aducem acest mod de management la companiile statului și i-am cerut domnului vicepremier să vină cu niște ambiții clar definite la câte companii să aplicăm Ordonanța 109 — sperăm noi să fie amendată cu câteva clarificări în Parlament — și așa cum e ea este important ca în aceste companii de stat să avem nu numai viziune, ci și managementul competent și atunci să trecem la managementul profesionist. Statul să-și definească foarte bine obiectivele, inclusiv prin reprezentanții în AGA și CA. Să avem chiar și din partea reprezentanților statului o reprezentare profesionistă și nu doar să punem acolo niște oameni ca să aibă în plus la salariu, pentru că lucrează pe salarii mici la stat, din păcate aceasta a fost abordarea până acum", a afirmat Cioloș.

Potrivit premierului, între aceste companii sunt câteva în jurul cărora s-ar putea dezvolta "niște branduri naționale", pentru că gestionează resurse naturale ale României care pot fi puse în valoare printr-un management profesionist.

"Deci, nu e obiectiv, așa cum am mai auzit în stânga și în dreapta, că vine Guvernul tehnocrat să vândă bunurile statului și să facă privatizări. Nu în sensul acesta vedem noi lucrurile. Întâi trebuie să definim ce vrem cu ele, ce potențial au și pe urmă vedem cum valorificăm mai bine acest capital", a spus Cioloș.

El a menționat că de la Ministerul Economiei are așteptări de redefinire a rolului statului în relația cu mediul de afaceri privat și în modul de gestiune a companiilor la care statul are capital.

"Vrem să venim cu o viziune de dezvoltare economică sustenabilă. (...) Vrem să lăsăm o viziune privind potențialul de dezvoltare economică a României prin punerea în valoare a mediului economic privat, cât și a găsirii locului în această dezvoltare economică a companiilor de stat pe care încă statul le coordonează", a indicat Dacian Cioloș.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ