Cioloș: Înțeleg că au fost folosite cartele pre-pay din România în pregătirea unor atentate

| 27 mar, 13:00

Premierul Dacian Cioloș a declarat duminică într-un interviu laProTV că a aflat că au fost folosite cartele pre-pay din România in pregătirea unor atentate "tocmai pentru că există această flexibilitate în România" în privința acestor cartele.

Cioloș a fost întrebat dacă serviciile de informații cer mai multă autoritate în acest moment. "Serviciile cer instrumente care să le permită să monitorizeze în mod foarte atent situația. Sunt lucruri care au fost puse la un moment dat în dezbatere publică apropo de lupta împotriva terorismului, probabil vor reveni. Eu – și cei din servicii știu - sunt foarte atent și la drepturile cetățenești, transparența este un principiu pe care Guvernul l-a aplicat, dar cred că, respectând aceste principii de transparență, sunt câteva lucruri pe care trebuie să le punem în dezbatere și să vedem unde punem cursorul pentru a nu împiedica serviciile să-și facă treaba corect fără să facem excese și exagerări privind drepturile cetățenești", a răspuns premierul.

Chestionat în continuare dacă i-au spus spus serviciile că instrumentele pe care le au acum sunt insuficiente, Dacian Cioloș a precizat:
"Da, ei se plâng – știți discuția veche apropo de cartelele pre-pay, de exemplu. Înteleg că România e una din puținele țări din UE care vinde cartele pre-pay fără un control de identitate. Înțeleg că au fost chiar folosite cartele pre-pay din România în pregătirea unor atentate în altă parte în UE tocmai pentru că există această flexibilitate în România. Sunt câteva lucruri care vor fi puse în discuție în perioada următoare. Miniștrii Justiției și Internelor vor veni cu o notă în Guvern cu aceste elemente și vor fi supuse dezbaterii publice. Nu vreau să anticipez. Să nu aibă cineva impresia că vrem să facem ceva pe ascuns, eu cred că e important să discutăm de lucrurile acestea pragmatic, riguros, și să învățăm să punem cursorul unde trebuie, să nu exagerăm nici într-o parte, nici în alta".

În ce privește riscul unui atentat în România, premierul a spus: "Sigur, nu trebuie să ne ascundem după deget, riscul există. Suntem în UE, participăm activ la lupta împotriva terorismului, deci potențial riscul există. Însă, așa cum stau lucrurile acum, ele sunt ținute sub control, autoritățile își fac treaba eficient. Din discuțiile pe care le-am avut în această săptămână cu autoritățile responsabile, înțeleg că lucrurile sunt ținute sub control. Dar, sigur, vigilența este foarte mare".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
28 mar, 02:04
Warrington
Asta se întâmplă când șeful SRI pune premier un băiat bun de la el din sat. Băiatul bun încearcă să-l mulțumească pe șeful SRI prin toate mijloacele. Sau cum spunea cineva, iar s-a trezit Coldea în Cioloș :)

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ