Cioloş: Indiferent cine vine la guvernare trebuie să reformeze administraţia publică

| 17 noi, 11:03

Premierul Dacian Cioloş a declarat joi că indiferent cine vine la guvernare trebuie să înceapă o reaşezare a administraţiei publice dacă vrea să aplice un program de guvernare eficient.

"Indiferent cine va veni la guvernare, un viitor guvern, o viitoare majoritate, dacă vrea să aplice un program de guvernare eficient, are neapărat nevoie din punctul meu de vedere să treacă sau să înceapă cu un proces de reaşezare, de reformare a administraţiei publice, măsuri clare de creştere a eficienţei administraţiei publice. (...) E nevoie de o reaşezare a aparatului administrativ pe criterii de profesionalism, pe criterii de competenţă", a spus prim-ministrul la lansarea analizei OECD cu privire la cinci domenii cheie ale guvernanţei publice şi reformei administrative în România, care are loc la Palatul Victoria. 

Cioloş a adăugat că a constatat acest lucru încă din primele luni de guvernare însă nu a existat "apetitul politic" necesar pentru a se trece la o reformă a administraţiei. 

"Am lucrat în primele luni la un astfel de pachet de reformare (...) şi am pregătit chiar o dezbatere publică cu câteva propuneri de idei de reformare. (...) Probabil într-un an preelectoral, într-un context în care era vorba de o relaţie dintre Parlament cu un guvern independent, fără o majoritate clar definită şi obiective clar asumate din acest punct de vedere, am constatat, din păcate, în urma acestei dezbateri publice pe care noi am dorit să o lansăm, lipsa apetitului de a aborda frontal aceste subiecte şi atunci, decât să dăm dovadă doar de eroism în acest proces de reformare fără să avem convingerea, certitudinea că putem înrădăcina acest proces de reformă, am abordat lucrurile mai mult din punct de vedere strategic", a susţinut Cioloş. 

Potrivit premierului, în aceste condiţii, au fost reactivate anumite analize făcute deja cu sprijinul financiar din partea unor instituţii internaţionale precum Banca Mondială sau OECD, rezultând nişte strategii care pot sta la baza reformei în administraţie. 

"Am dus la bun sfârşit aceste strategii. Mă refer aici la Strategia pentru funcţia publică, la Strategia pentru formarea profesională în administraţiei (...), care pot sta la baza unui proces de reformare a administraţiei, care poate să vină în perioada imediat următoare", a adăugat prim-ministrul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ