Codul Penal a trecut de Camera Deputaților, la limită. 167 de voturi ”pentru”. Erau necesare 165

| 04 iul, 13:49

Codul Penal a trecut de Camera Deputaților cu 167 de voturi ”pentru”, 97 ”împotrivă”. Erau necesare 165 ca să treacă, prin urmare, cel puțin două voturi au venit de la minorități.

 

Propunerea ca proiectul Codului Penal să intre astăzi la vot final a venit de la Daniel Suciu, liderul de grup al PSD, deși votul final era programat pentru joi. Marea problemă: ca să treacă, erau necesare 165 de voturi, iar PSD-ALDE avea în plen doar 159 de deputați. Singura variantă este să ia voturi de la minorități. UDMR a anunțat în plen că va vota legea, doar dacă vor fi acceptate amendamentele UDMR. Cum nu au fost acceptate, maghiarii nu votează.  Raportul comisiei este atașat în galeria articolului.
Realitatea.net redă live text, principalele discuții de la dezbateri:
UPDATE Eugen Tomac, liderul PMP, a spus de la tribună că deputatul Mocanu care a votat Codul Penal va fi exclus din partid.
UPDATE 13.45 Codul Penal este ultimul pe ordinea de zi, are numărul 14. Au fost 167 de voturi ”pentru”, 97 împotrivă. Codul Penal a trecut cu două voturi peste cele necesare.
UPDATE 13.38 Daniel Suciu, liderul deputaților PSD a luat cuvântul și criticat USR spunând: ”Ați transformat acest plen in videochat”
UPDATE 13.30 Varujan Pambuccian a revenit la prezidiu: ”Nu cred ca este bine sa insistati, dar a persista in amenintari este gresit”. A mai incercat cineva si a gresit”,  a spus Pambuccian, de la prezidiu.
Tudor Benga a venit și a luat cuvântul: ”Domnule Pambuccian, nu am amenintat pe nimeni”
UPDATE 13.37 La tribună a fost o scurtă dispută între Tudor Benga și Varujan Pambuccian de la minorități, după ce Benga a spus că minoritățile ce ceartă între ele, pentru că nu știu cum să voteze.
UPDATE 13.10. A început ședința de vot final. Sunt 228 de deputați prezenți la ședință. Pentru a trece, proiectul are nevoie de 165 de voturi ”pentru” iar PSD-ALDE au prezenți doar 159 de voturi.
UPDATE 12.57 Potrivit unor surse, lipsesc și trei deputați de la ALDE. Prin urmare, coaliția are nevoie de 9 voturi în plus. Concret, sunt necesare 165 de voturi, iar PSD și ALDE au doar 159 de voturi. După ședința PSD, Liviu Dragne a a spus, întrebat dacă va trece proiectul: ”O să vedem”.
UPDATE 12.55 PMP a anunțat că va vota împotriva Codului, iar dacă toată Opoziția va cădea de acord, vor părăsi și sala.
UPDATE  12.30 Ședință de urgență la PSD, la ora 12.30, înainte de votul final pentru Codul Penal, la grupul de la Cameră. Lipsesc 6 deputați de la PSD, prin urmare, PSD are emoții înainte de vot. La ședință a venit și Dragnea, dar nu a făcut declarații. Liderul de grup al PSD, Daniel Suciu, a spus că PSD va face rost de cele 6 voturi, de la alte grupuri parlamentare.
UPDATE 12.00 Plenul va vota Codul Penal pe articole. A fost adoptată și abrogarea neglijenței în serviciu.
UPDATE 10.55 Ioan Cupșa, către Florin Iordache: ”Comentați grobian, ca de obicei”.
UPDATE 10.52 Florin Iordache a venit la prezidiu, nervos : ”Ca sa stiti ce votati. Colegii nostri de la PNl si USR care nu se inteleg au spus ieri la Comisie ca amendamentele respinse să fie incluse la vot final. Acum, ca ei nu se inteleg sau nu le mai regăsesc, e problema lor”
UPDATE 10.44 Florin Iordache:  ”Suntem cumva la capat de drum, un drum pe care ni l am asumat. Va rog sa imi aratati un singur articol care pune probleme. Eu cred ca legile justitiei vor fi promulgate definitiv în urmatoarele doua saptamani  Ca sa revenim la coduri. La atacat va pricepeti, dar nu prea va iese. Noi am spus ca cel care incalca legea sa  raspunda, dar nu pe baza a ce spun martorii.  Zecile de oameni care au fost achitați sunt un semnal de alarmă. A existat o mare manipulare, nu vor raspunde cei carora  li s-au facut dosare, daca cineva este vinovat, sa mearga la judecata.
UPDATEA 10.40 Attila Korodi a spus că UDMR va vota Codul doar dacă vpr trece amendamentele pe care UDMR le-a propus.
UPDATE 10.38 Ioan Cupșa și Stelian Ion au venit la tribună pentru a spune cât de periculoase sunt modificările de la Codul Penal:
”Un cutitar care taie victima pe fata, si care plateste operatia victimei beneficiazaă de reducerea pedepsei cu o treime. Iată ce cadouri minunate ați făcut”, a mai spus Stelian Ion.
Update 10.20 Propunerea ca votul final să aibă loc tot astăzi a avut 90 de voturi ”pentru” și 40 „împotrivă”. Plenul a decis ca timpul de dezbatere pentru Codul Penal să fie o oră.
Codul Penal a trecut marți de Senat, cu propunerea PSD de redefinire a abuzului în serviciu. În plen a fost  scandal, după ce Opoziția a spus că nu este cvorum pentru dezbaterea proiectului. USR, PMP și PNL au părăsit sala, în timp ce PSD vocifera. Astfel, un senator le-a spus, țipând: ”Bă, dar nu munciți și voi?!”. Ulterior, din sală s-a mai auzit și ”Duceți-vă în Piață, vă așteaptă Orban!”. Apoi, PSD s-a mobilizat, astfel încât cvorumul a fost  asigurat: erau 73 de senatori, iar Opoziția a revenit în sală. Pe de altă parte, o supriză a venit și de la UDMR. Aceștia au spus că vor vota Codul Penal doar dacă neglijența în serviciu rămâne în vigoare, iar la abuzul în serviciu se va vota forma propusă de Marton Arpad. Nu s-a întâmplat așa, iar în final, UDMR s-a abținut de la vot.
Cele mai importante modificări, pe înțelesul tuturor
1. Redefinirea abuzului în serviciu a fost, de departe, cea mai importantă modificare, prin care o largă serie de fapte de abuz în serviciu ar urma să fie dezincriminate. Adică vorbim de abuz în serviciu dacă fapta a fost făcută ”în scopul de a obţine pentru sine, soţ, rudă sau afini până la gradul II inclusiv, un folos material necuvenit”. Concret, dacă un primar acordă un contract unei firme care nu aparține unei rude de grad II sau afin, ci unui prieten de familie sau unei rude îndepărtate, fapta nu mai este abuz în serviciu.
2. Mai mult, dispozițiile articolului privind abuzul în serviciu nu se aplică în cazul elaborării, emiterii și aprobării actelor adoptate de Parlament sau Guvern.
3. Neglijența în serviciu a fost aborgată. Concret, vorbim de fapte de care funcționarii sunt exceptați. Spre exemplu, dacă intocmesc greșit contracte sau dacă documentația nu este corespunzătoare.
4. S-au redus termenele de prescripție pentru infracțiuni.
5. Confiscarea extinsă a fost redefinită.
6 Favorizarea făptuitorului nu se pedepsește nici dacă este săvârșită de un afin până la gradul doi (cumnați, socrii). Până acum era vorba doar de membri de familie. Totodată, emiterea de acte normative nu constituie infracțiune de favorizare a făptuitorului
7. A fost redefinit și grupul infracțional organizat, astfel încât  nu constituie grup infracţional organizat grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracţiuni şi care nu are continuitate
8. Dacă un funcționar public se referă la un suspect ca și cum ar fi deja condamnat va fi condamnat cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
9. Dezvăluirea, fără drept, de informaţii dintr-o cauză penală, atunci când această interdicţie este impusă de legea de procedură penală, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.Dacă fapta este săvârșită de un magistrat sau de un reprezentant al organului de urmărire penală, pedeapsa se majorează cu jumătate.
10. Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de 1 an de la data săvârşirii acesteia
11. Este considerat trafic de influență doar dacă infracțiunea vizează "foloase materiale", nu "foloase", așa cum este acum.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ