Comisia de Prognoză majorează PIB-ul după cum îi cere Guvernul

| 07 aug, 12:12

Deficitul bugetar scăpat de sub control în primele 6 luni ale acestui an a primit un nou spaţiu de creştere prin modificarea PIB-ului estimat de Comisia de Prognoză.

Noua estimare pentru PIB-ul pe 2018 este de 945 mld. lei, faţă de estimarea de 909 mld. lei pe care s-a construit bugetul actual.

În consecinţă, ponderea deficitului bugetar în PIB a scăzut, astfel premierul Dăncilă a prezentat o cifră de 1,3%, care permite o încadrare mai uşoară în limita de 3% din PIB a deficitului bugetar, faţă de cifra de 1,6% prezentată de Ministerul Finanţelor la execuţia bugetară la 6 luni.

Datele au fost prezentate la sfârşitul săptămânii trecute, odată cu prezentarea primei rectificări bugetare pe anul 2018, scrie Ziarul Financiar. Comisia de Prognoză a actualizat prognoza de creştere economică de anul acesta la 5,5%, cu un PIB de 945 mld. lei.

Prognoza de toamnă, pe care s-a bazat construcţia bugetului, era de o creştere a PIB-ului tot de 5,5%, dar o valoare absolută a acestuia de 909 mld. lei. Diferenţa este dată de deflatorul PIB, adică evoluţia preţurilor pe baza cărora se calculează Produsul Intern Brut. În prognoza de toamnă deflatorul era de 2,1%, iar în actualizarea din iulie 2018, deflatorul este de 4,3%.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ