Comisia Iordache salvează penalii: cine scapă după redefinirea abuzului în serviciu

| 03 iul, 15:43

Redefinirea abuzului în serviciu, măsură favorabilă penalilor! Nu doar liderul PSD, Liviu Dragnea, ar putea scăpa de unul dintre dosarele în care este vizat de procurorii DNA, ci o lungă serie de parlamentari acuzați de abuz în serviciu ar fi salvați de modificările aprobate de Comisia Iordache. Spre exemplu, Sevil Shhaideh, fostul ministru al Dezvoltării, și Mihnea Costoiu, fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Majoritatea dosarelor pe abuz în serviciu sunt în pericol de a fi închise, dacă Parlamentul votează forma adoptată, luni, în comisia Iordache a infracțiunii de abuz în serviciu, care în mare măsură reprezintă varianta propusă de Ministerul Justiției. Condiţia esenţială pentru ca abuzul în serviciu să fie infracțiune este ca autorul să fi obţinut pentru sine, soț, o rudă sau un afin pana la gradul al II-lea inclusiv un folos patrimonial.

În majoritatea dosarelor aflate în instanţă sau în urmărire penală, folosul patrimonial este în beneficiul altei persoane. G4media.ro inventariază o parte dintre dosarele în pericol.

1. Liviu Dragnea, în dosarul angajărilor fictive

În dosarul angajărilor fictive şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, dosar în care a primit deja o condamnare de 3 ani şi 6 luni, Liviu Dragnea este acuzat de instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

2. Sevil Shhaideh, în dosarul Belina

Mâna dreaptă a lui Liviu Dragnea pe vremea când conducea Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Shhaideh a fost trimisă în judecată, săptămâna trecută, pentru “abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave”.

3. Mihnea Costoiu, în dosarul Bazei Cutezătorii

Şi Mihnea Costoiu, fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei, poate scăpa de acuzaţia de abuz în serviciu în urma redefinirii acesteia. Actualul senator este judecat este acuzat că “la data de 03 septembrie 2009, în calitate de secretar de stat la Ministerul Educației Naționale, cunoscând situația juridică a Bazei “Cutezătorii “, la instigarea inculpatului Pescariu Dinu Mihail și cu încălcarea legii, a încheiat cu Fundația „Dinu Pescariu” un act adițional la un contract de locațiune (împrumut), aflat în proces de reziliere. 

4. Popescu Cristian Victor Piedone, în dosarul Colectiv

La 6 noiembrie 2015, Popescu Cristian Victor Piedone, la data faptelor primar al Sectorului 4 București, era pus sub acuzare pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și fals intelectual.

5. Andrei Chiliman, în dosarul Palatului Ştirbei

Fostul primar al Sectorului 1 este şi el pe lista celor care ar putea beneficia de pe urma schimbării abuzului în serviciu. În 2015, procurorii DNA îl acuzau de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată și complicitate la distrugere.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ