Comitetul Executiv Naţional PSD se întruneşte luni. Mai mulţi lideri vorbesc de excluderi din partid

| 05 noi, 11:24

Liderii PSD se reunesc, luni, la prânz, la Palatul Parlamentului, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN). Duminică seara, mai mulţi lideri PSD fideli lui Liviu Dragnea s-au întâlnit în Bucureşti, pentru a pregăti strategia de urmat în şedinţa CExN de luni. Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a anunţat că va avea loc ”o discuţie serioasă, bărbătească, aplicată”, el urmând a cere lămuriri de la Adrian Ţuţuianu.

Şedinţa Comitetul Executiv Naţional (CExN) al PSD a fost convocată pentru luni, la ora 12,00. Reuniunea va avea loc la Parlament, la sala grupului parlamentar al PSD. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri, la Parlament, că propunerile pentru conducerile ASF și CNA reprezintă „principalul obiectiv" al ședinței, remanierea guvernamentală nefiind pe agendă.

Vicepremierul Viorel Ştefan a anunţat că s-a înscris în cursa pentru conducerea ASF, alături de alţi şase candidaţi, în condiţiile în care mandatul actualei conduceri expiră în această lună. Conform informaţiilor vehiculate în spaţiul public, Viorel Ştefan ar fi vizat de remanierea pe care o pregăteşte premierul Viorica Dăncilă. Aceasta, însă, nu participă la CExN, aflându-se în turneu în Sultanatul Oman şi Statul Qatar, până joi. De aceea, cel mai probabil, liderii social-democraţi nu vor discuta despre remaniere.

Cel mai fierbinte subiect îl reprezintă eventualele sancţiuni care ar putea fi adoptate în şedinţa CExN de luni. Conform unor surse politice citate de România TV, şedinţa informală a liderilor PSD de duminică seara s-a terminat cu patru propuneri de excludere, care vor fi votate luni în CEX. Surprinzător, Gabriela Firea scapă, dar Adrian Ţuţuianu, liderul PSD Dâmboviţa şi artizanul celor mai mari scandaluri din ultima perioadă, este pe lista de excluderi.

Liderii întruniţi duminică seara în Bucureşti ar dori excluderea lui Adrian Ţuţuianu din partid, pentru a da un exemplu, în contextul apariţiei în presă a unor înregistrări din şedinţele PSD Dâmboviţa, în care Ţuţuianu îşi jignea diverşi colegi, inclusiv miniştri.

De asemenea, foarte aproape de a fi dat afară din PSD este şi Marian Neacşu, secretar general al partidului şi preşedinte PSD Ialomiţa. Lui i se alătură Ion Mocioalcă, preşedinte PSD Caraş-Severin, dar şi Ciprian Pandea, şeful PSD Călăraşi.

Toate aceste propuneri de excludere vor fi votate luni în Comitetul Executiv PSD, iar pentru ca ele să fie validate este nevoie de două treimi din voturile membrilor CEX.

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat sâmbătă pentru MEDIAFAX că acei lideri care au trimis scrisori „de sorginte #rezist” şi au spus că fac parte dintr-un partid de „maimuţe” nu mai reprezintă „poziţia unitară a PSD”.

De asemenea, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache (PSD), consideră că „mai bine ne despărţim” de acei membri care nu respectă votul majorităţii şi l-a nominalizat pe Adrian Ţuţuianu spunând că l-a deranjat faptul că vicepreşedintele partidului şi-a criticat colegii.

Şi vicepreşedintele PSD Gabriel Zetea a declarat joi, pentru MEDIAFAX, că unii preşedinţi de organizaţii judeţene cer „vehement” excluderea din partid a lui Ţuţuianu pentru „declaraţii nelalocul lor”.

Pe de altă parte, preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, consideră că partidul trebuie să încerce să-i păstreze pe liderii care au avut rezultate electorale bune. Într-o declaraţie pentru MEDIAFAX, liderul judeţean social-democrat a afirmat, sâmbătă, că el dezaprobă „lichidarea” vocilor critice şi a apreciat că vicepreşedintele PSD Adrian Ţuţuianu trebuie acceptat chiar dacă „vorbeşte în plus”.

Surse din conducerea PSD au declarat, pentru MEDIAFAX, că o variantă luată în calcul este aplicarea unei sancţiuni cu suspendarea pentru o perioadă de 3 sau 6 luni din funcţiile deţinute în partid pentru acei lideri care au adus prejudicii de imagine formaţiunii.

Olguţa Vasilescu, despre excluderi din PSD, la CEx: Este foarte posibil

Vicepreşedintele PSD Lia Olguţa Vasilescu a declarat, duminică la un post TV, că este foarte posibil ca în şedinţa CEx de luni să fie excluderi, precizând că "nu putem accepta să fie şantajaţi de colegi, pentru că sunt supăraţi că au pierdut o funcţie".

"Este foarte posibil (să fie excluderi – n.r.). Nu e vorba de preşedintele PSD dacă mai colaborează bine sau nu. E vorba de ce se întâmplă. Nu putem fi şantajaţi de colegi, dacă sunt supăraţi că au pierdut o funcţie. Eu îmi păstrez pentru mâine ceea ce vreau să spun într-o şedinţă de partid. Dacă toate discuţiile ar avea loc în interiorul PSD şi s-ar ieşi cu o soluţie şi ar fi aplicată o decizie, atunci nu ar fi nicio problemă", a afirmat Lia Olguţa Vasilescu, duminică seară la Antena 3. În opinia acesteia excluderile ar fi necesare.

Întrebată dacă aceste excluderi ar remedia situaţia şi vânzoleala din partid, Olguţa Vasilescu a spus: "Eu cred că da".

Chestionată dacă vor fi exlcluşi parlamentari PSD sau simpli membri, Vasilescu a replicat: "Nu ştiu dacă este important dacă sunt parlamentari sau neparlamentari. Orice vot în Parlament e important, dar când îţi strică majoritatea şi nu fac altceva decât împingă şi pe alţii să părăsească partidul sau să împingă împtriva deciziilor care se iau în partid, nu cred că ar trebui să avem reţinere din acest punct de vedere. Din discuţiile purtate cu alţi parlamentari, se vor îndrepta către PSD mai mulţi parlamentari. Vor veni".

Primarul Capitalei Gabriela Firea spune că nu a primit încă invitaţie de a participa la şedinţa Comitetului Executiv Naţional PSD, care ar urma să aibă loc săptămâna viitoare, însă oricum nu fuge de şedinţă pentru că nu îi este ruşine cu activitatea sa la primărie. Firea a adăugat că s-ar putea totuşi să nu ajungă la şedinţa social-democraţilor findcă va pleca într-o delegaţie oficială la Madrid. Întrebată dacă îi este teamă de o posibilă excludere din partid, Gabriela Firea a spus că îi este teamă doar de Dumnezeu şi că în plus doar a făcut declaraţii despre o persoană, neaducând astfel prejudicii partidului.

„Nu ştiu când va fi CEx, pentru că deocamdată doar pe surse am aflat că se va organiza Comitetul Executiv. Nu am primit până acum o invitaţie. Dacă va avea loc, aşa cum se zvoneşte, luni sau miercuri, nu voi participa pentru că am acceptat încă din luna august invitaţia de a merge într-o delegaţie oficială la Madrid, la mai multe evenimente", a declarat primarul Capitalei Gabriela Firea vineri, într-o conferinţă de presă.

Ea adus şi un document care arată că a acceptat invitaţia de a merge în Spania, încă din luna august, pentru a combate speculaţiile. Firea a subliniat că nu „fuge" de partid, însă activitatea de primar este prioritară.

„Semnăm un memorandum de colaborare, particip la mai multe evenimente, deci nu se pune problema că fug de o şedinţă de partid. Activitatea mea de primar trebuie să aibă întâietate. (...) Nu am de ce să fug de CEx. Nu mi-e ruşine cu activitatea mea, cred că măsura fiecărui om politic este dată de calitatea sa umană, de activitatea la locul de muncă. Cred că trebuie să ne facem datoria până la ultima picătură de energie şi cetăţenii sunt cei care ne evaluează. Şi politic, angajamentul nostru este în primul rând faţă de cetăţeni şi nu cred că am greşit cu nimic faţă de cetăţenii pe care îi reprezint. Dimpotrivă. Mă lupt pentru proiectele Capitalei chiar dacă uneori deranjez şi nu mă lupt niciodată pentru proiectele personale", a explicat Firea.

Întrebată dacă îi este teamă că va fi exclusă din partid, Firea a spus că se teme doar de Dumnezeu, dar oricum nu există motive pentru a fi exclusă, fiindcă declaraţiile sale critice au fost referitoare la o persoană, neaducând prejudicii partidului.

„Eu v-am mai spus că nu mi-e teamă decât de Dumnezeu, pe care îl iubesc, nu mă raportez la el cu frică. În rest, totul este trecător în viaţă. Spun însă că nu sunt motive pentru că nu mi-am încălcat angajamentul faţă de cetăţeni, nu mi-am încălcat statutul, nu am adus prejudicii partidului pe care îl reprezint, am avut declaraţii referitoare la o persoană", a spus Firea.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ