Consilier premier: Investiţiile străine ar putea ajunge la două miliarde de euro anul acesta

| 27 mai, 2013

Volumul total al investiţiilor străinde directe ar putea ajunge la aproximativ două miliarde de euro, conform lui Georgian Ghervasie, consilierul pentru promovarea mediului de afaceri al premierului Victor Ponta.

"Estimăm investiţii străine directe undeva aproape de două miliarde de euro, iar aici contribuie în principal cele patru priorităţi din punct de vedere al dezvoltării României ale Guvernului Ponta. Şi anume, unul care merge pe agricultură şi în care se fac toate eforturile pentru absorbţia a cât mai multor fonduri europene", a declarat consilierul premierului, citat de Agerpres.

La agricultură, faţă de anul trecut când în aceeaşi perioadă era o absorbţie de circa 6,7 %, acum ne apropiem de 13% şi înţeleg că sunt şanse mari de deblocare la începutul verii pentru ceea ce înseamnă transporturi şi competitivitate, unde sunt fonduri consistente.

"Speranţa, şi nu una deşartă, a ministrului Fondurilor Europene este de a încerca să ne apropiem undeva de 50% din absorbţia fondurilor, ceea ce înseamnă în jur de 9 - 10 miliarde euro pentru anul acesta. Sigur că acestea sunt fonduri care sunt angrenate direct şi creează dezvoltare pe orizontală, dar şi oportunităţi noi pentru investorii străini. Premierul subliniază de fiecare dată când i se oferă ocazia că aşteptăm investitorii, creăm climatul, creăm cadrul, modificăm la o adică anumite aspecte din cadrul legal care se dovedesc a fi neprietenoase, dar este clar că investitorul este aşteptat cu seriozitate", a explicat consilierul Georgian Ghervasie.

Acesta a amintit şi de companiile care se aşteaptă să investească în România.  "Vorbim, printre alţii, de Prysmian, care a inagurat în prezenţa prim-ministrului României noul său centru de excelenţă de la Slatina, cu o investiţie de 10 - 15 milioane de euro începută şi care continuă într-o perspectivă imediată. Este vorba despre Bosch care vine cu o investiţie anunţată iniţial de 75 milioane de euro, dar care acum se pare că va fi de peste 120; despre DeLonghi care vine cu o investiţie de 40 milioane. Există discuţii şi cu alţi investitori, este vorba şi despre Oracle care îşi va consolida poziţia în România".

"Vreau să vă spun că foarte important şi mai puţin cunoscut mi se pare faptul că industria de piese auto de înaltă tehnologie în România cunoaşte o dezvoltare foarte mare, dată de fabrici care se găsesc la Ploieşti, Caracal, în vestul ţării, în judeţele Timiş şi Arad unde sunt investiţii mari, care fiecare dintre ele angrenează 1.000 - 2.000 - 3.000 de salariaţi. Gândiţi-vă numai că este posibil ca în 2013 să se producă mai multe automobile în România decât în Italia şi veţi înţelege adevărata dimensiune a fenomenului", a mai spus consilierul premierului.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ