Consiliul Europei cere Turciei să evite "escaladarea violenţei" în piaţa Taksim

| 17 iun, 2013

Consiliul Europei îndeamnă Turcia să evite "orice escaladare suplimentară a violenţelor", după ce ultimul bastion al manifestanţilor a fost evacuat cu forţa din piaţa Taksim, la Istanbul.

"Îndemn toate părţile să continue dialogul", a scris într-un comunicat secretarul general al organizaţiei paneuropene Thorbjorn Jagland, adăugând că "orice escaladare suplimentară a violenţei este necesar să fie evitată".

În perspectiva normelor "juridic constrângătoare" impuse de Convenţia europeană a drepturilor omului, care se aplică Turciei, orice restrângere a libertăţii de reuniune "trebuie să fie prevăzută prin lege, necesară într-o societate democratică", a subliniat Jagland.

Astfel, "în cazul în care forţele de securitate trebuie să intervină în forţă, această intervenţie trebuie să fie strict adaptată şi necesară". Autorităţile sunt obligate să asigure "desfăşurarea paşnică" a manifestaţiilor şi "securitatea tuturor cetăţenilor", subliniază secretarul general al CoE.

Pe de altă parte, Germania a îndemnat Turcia să respecte libertatea de a manifesta şi de exprimare, a scris un purtător de cuvânt al guvernului, Steffen Seibert, într-un mesaj publicat pe Twitter. "Guvernul german avertizează din nou că libertatea de a manifesta şi de exprimare trebuie să fie garantate, iar cetăţenii paşnici trebuie să fie respectaţi", a spus Seibert.

Două dintre principalele sindicate turce au lansat ieri un apel la o grevă generală, începând de azi, pe teritoriul întreguii Turcii, în semn de protest faţă de violenţele comise de poliţie împotriva manifestanţilor care se opun premierului Recep Tayyip Erdogan.

Germania găzduieşte cea mai importantă comunitate turcă pe teritoriul Uniunii Europene (UE), iar în această ţară au avut loc mici manifestaţii de solidaritate cu opozanţii Guvernului islamo-conservator condus de Erdogan.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ