Constantin Ostaficiuc, achitat în parte pentru conflict de interese şi condamnat cu suspendare pentru aceeaşi infracţiune

| 17 noi, 12:36

Curtea de Apel Timişoara (CAT) a admis definitiv apelul declarat de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Timişoara, Constantin Ostaficiuc, împotriva sentinţei Tribunalului Timiş, care l-a condamnat la un an cu suspendare pentru conflict de interese în formă continuată, pentru fapte comise când deţinea funcţia de şef al administraţiei judeţene.

CAT a schimbat încadrarea juridică a unora dintre fapte din conflict de interese în formă continuată în conflict de interese. Este vorba despre mai multe acte materiale care au primit încadrarea de formă continuată, dintre care doar două au rămas în aprecierea CAT ''în forma continuată''. 

În aceeaşi cauză, CAT a respins ca ''nefondat'' apelul declarat de DNA Timişoara, care cerea pedeapsă cu executare. 

''CAT admite apelul declarat de inculpatul Constantin Ostaficiuc (...). Desfiinţează sentinţa penală pronunţată de Tribunalul Timiş în dosarul nr. 9436/30/2015 şi rejudecând dispune schimbarea încadrării juridice a faptelor reţinute în sarcina inculpatului din infracţiunea de conflict de interese în formă continuată în infracţiunile de conflict de interese. (...). Încetează procesul penal privind săvârşirea de către inculpatul Constantin Ostaficiuc a infracţiunii de conflict de interese. (...). Achită pe inculpatul Constantin Ostaficiuc pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese'', arată, joi, Hotărârea definitivă a CAT. 

În acelaşi proces, CAT a dispus condamnarea lui Ostaficiuc la opt luni cu suspendare pentru conflict de interese în formă continuată a unor acte materiale. Instanţa a stabilit un termen de încercare de doi ani şi opt luni de la data pronunţării prezentei decizii. 

În iunie 2016, Tribunalul Timiş l-a condamnat pe Constantin Ostaficiuc la 1 an de închisoare cu suspendare, în dosarul în care a fost acuzat de conflict de interese. 

În decembrie 2015, procurorii DNA Timişoara au finalizat rechizitoriul şi au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatului, care avea funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş la data săvârşirii faptelor. 

Potrivit acestora, în perioada 2008 -2010, Constantin Ostaficiuc, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, a influenţat şi a facilitat, în mod direct, atribuirea în concesiune, în condiţii ilegale, a unei parcele de teren de 816 mp situate în cadrul Parcului Tehnologic şi Industrial Timişoara, către o societate comercială, în care sunt asociaţi soţia, fiica şi ginerele său, ultimul îndeplinind şi funcţia de administrator.

Ulterior, Ostaficiuc a aprobat, tot în condiţii ilegale, modificarea prelungirii perioadei de operaţionalizare a investiţiei cu 8 luni, fără recuperarea redevenţei de care a fost scutită societatea. 

De asemenea, procurorii mai arată că aceste activităţi au avut ca urmare obţinerea, în mod indirect, de către asociaţii firmei respective a unui folos patrimonial, reprezentat de dreptul de exploatare a parcelei respective de teren, dar şi a unui folos constând în scutirea nelegală de la plata redevenţei datorate retroactiv, ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor din contractul de concesiune din anul 2008, în sumă de 6.728 euro, datorată Consiliului Judeţean Timiş încă de la data de 1 iulie 2010, când a expirat termenul de operaţionalizare a investiţiei. Potrivit sursei citate, suma de bani a fost virată de firma respectivă în contul Consiliului Judeţean Timiş la data de 6 aprilie 2015.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ