Copiii bolnavi de inimă au o nouă speranţă

| 26 sep, 2013

Dincolo de o şansă la viaţă în plus pentru copiii născuţi cu malformaţii cardiatice congenitale, inaugurarea centrului de  Cardiochirurgie pediatrică al Spitalului de copii "Marie Curie" are o importanţă mult mai ridicată. Succesul de la Marie Curie arată ce se poate realiza atunci când există un management eficient, o implicare a societăţii civile şi un Guvern interesat să rezolve problema.

Începând de luni a devenit funcţional Departamentul de Cardiochirurgie pediatrică al Spitalului de copii "Marie Curie", cel mai mare spital de copii din ţară. De atunci o echipă de trei chirurgi italieni aflaţi în vizită au realizat 5 operaţii pe cord deschis, pacienţii având între patru şi doisprezece ani. Se estimează că până la sfârşitul anului se va completa şi personalul medical necesar funcţionării la parametrii maximi a noii secţiei.

Deschiderea Departamentului reprezintă în primul rând un succes deoarece acesta este printre cele mai moderne departamente de acest tip din Europa şi al doilea din România. Pâna acum pacienţii cu malformaţii congenitale la inimă trebuiau trimişi la singurul centru din ţară de acest tip, cel din Târgu Mureş, sau în străinătate. De acum va fi posibil ca 200-300 de copii să beneficieze anual de operaţii desfăşurate de medici români şi străini.

Secţia este rezultatul unei investiţii totale de 4.200.000 de euro, din care  1.500.000 din donaţii publice strânse de Asociaţia Inima Copiilor, aproximativ 2.300.000 euro au fost oferiţi de Ministerul Sănătăţii pentru aparatura medicală, restul sumei provenind din alte donaţii şi sponsorizări către unitatea sanitară.

Departamentul de chirurgie cardiacă face parte însă dintr-un proiect mult mai ambiţios, la spitalul bucureştean începând să funcţioneze de luni un centru în care copiii cu malformaţii congenitale vor putea beneficia de îngrijiri de specialitate. Centrul cuprinde, pe lângă departamentul de chirurgie şi 4 saloane de terapie intensivă dotate, de asemenea, cu tehnologie de ultimă generaţie.

Dincolo de o şansă la viaţă în plus pentru copiii născuţi cu malformaţii cardiatice congenitale, inaugurarea acestui centru are o importanţă mult mai ridicată. Ceea ce s-a realizat la spitalul bucureştean reprezintă o speranţă în bine pentru întreg sistemul de sănătate din România. Succesul de la Marie Curie arată ce se poate realiza atunci când există un management eficient, o implicare a societăţii civile şi un Guvern interesat să rezolve problema.

Povestea de succes de la Marie Curie nu trebuie să rămână un caz singular, ea putând reprezenta un exemplu atât pentru alte spitale cât şi pentru adminstratorii întregului sistem de sănătate din România. Desigur că sistemul autohton de sănătate are multe probleme, dar, atâta timp cât avem dovezi că se poate realiza ceva cu puţină determinare atât din partea autorităţilor cât şi a societăţii civile, veşti bune, de tipul celei primite de la Marie Curie, pot deveni din ce în ce mai dese.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ