Corina Creţu: Politica de coeziune dă rezultate, trebuie să rămână puternică şi după 2020

| 12 oct, 16:57

Comisarul european pentru Politică regională, Corina Creţu, afirmă că politica de coeziune dă rezultate, motiv pentru care trebuie să rămână puternică şi după 2020.

'Cifrele vorbesc de la sine - politica de coeziune dă rezultate. Consider că această politică este necesară şi că trebuie să rămână puternică, chiar şi după 2020', susţine Creţu, într-un comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Potrivit unei evaluări independente publicate de Comisia Europeană, un sfert (25,1%) din totalul investiţiilor guvernamentale din România, din perioada 2007 - 2013, se datorează politicii de coeziune a Uniunii Europene. Investiţiile, în valoare totală de 15,4 miliarde de euro, finanţate prin Fondul european de dezvoltare regional, au fost realizate cu precădere în domenii precum: transporturi, sprijinirea companiilor, cercetare şi protecţia mediului.

În intervalul 2007 - 2013, politica de coeziune a ajutat la crearea a 35.000 de locuri de muncă, dintre care 13.000 în IMM-uri. Au fost, de asemenea, create 101 de start-up-uri, în timp ce 2.900 de IMM-uri au beneficiat de sprijin material prin Fondul european de dezvoltare regională.

În domeniul transporturilor, investiţiile prin politica de coeziune au ajutat la construcţia a 368 km de drumuri noi şi modernizarea a altor 1.900 de kilometri. În acelaşi interval, au fost construiţi 122 kilometri de cale ferată şi alţi 22 au fost modernizaţi.

În ceea ce priveşte domeniul cercetării, fondurile europene disponibile prin Politica de coeziune au ajutat la dezvoltarea a 570 de proiecte de cercetare şi inovare, care au generat un total de 1.200 de locuri de muncă pentru cercetătorii din România.

La nivel european, principalele rezultate ale evaluării perioadei 2007 - 2013 sunt următoarele: un milion de locuri de muncă create, reprezentând o treime din crearea netă de locuri de muncă din întreaga UE în această perioadă, şi un PIB suplimentar de 2,74 de euro pentru fiecare euro investit din pachetul politicii de coeziune, ceea ce înseamnă un PIB suplimentar estimat la o mie de miliarde euro până în 2023.

În comunicat se arată că această politică a adus beneficii tuturor statelor membre ale UE şi le-a sprijinit în perioade dificile din punct de vedere economic. Prin această politică au fost realizate investiţii în aproape 400.000 de IMM-uri şi întreprinderi nou-înfiinţate, politica de coeziune fiind un pilon al agendei UE pentru creştere economică şi locuri de muncă.

Evaluarea a fost realizată de experţi externi şi a fost împărţită în 14 pachete de lucru tematice. În cursul evaluării au fost intervievaţi peste 3.000 de beneficiari şi 1.000 de angajaţi ai autorităţilor de management, 530 de părţi interesate au participat la 10 seminarii, 80 de organizaţii au răspuns la o consultare online.

 

Tag-uri: corina cretu
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ