Corpul de control al premierului: În 2015 a fost sesizat Parchetul în 56 de cazuri pentru posibile fapte penale

| 17 mar, 16:37

Corpul de control al primului-ministru a sesizat anul trecut Parchetul după ce, în urma a 56 de acţiuni de control, a fost constatată existenţa unor posibile fapte penale.

"Corpul de control al primului-ministru a finalizat în 2015 un număr de 70 de activităţi de control cu privire la aspecte generale sau specifice din activitatea unor autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale şi din activitatea unor companii controlate de către stat din care: în cadrul a 56 de acţiuni a fost constată existenţa unor posibile fapte penale şi au fost formulate, în mod corespunzător, sesizări către Parchet (DNA, Parchetul General). În urma a 11 acţiuni de control au fost constatate doar deficienţe administrative şi au fost formulate propuneri de îndreptare a acestora. În cadrul a 3 acţiuni de control nu au fost constatate abateri de la prevederile legale", se arată într-o sinteză a raportului privind activitatea desfăşurată de Corpul de control al primului-ministru în anul 2015 obţinută de Agerpres. 

Documentul, care este prezentat joi premierului Dacian Cioloş, enumeră şi o serie de "aspecte care vor trebui puse la punct" pe viitor pentru eficientizarea activităţii de control. 

Astfel, raportul vorbeşte despre "existenţa unei baze legale insuficiente - un singur alineat într-o ordonanţă de urgenţă a guvernului - fără a fi prevăzute în detaliu atribuţiile Corpului de control al primului-ministru, instrumentele prin care se desfăşoară activităţile de control şi statutul personalului de control, existenţa unui statut incert al personalului - multe persoane detaşate din alte autorităţi publice, pe termene scurte, de 6-12 luni, prelungite succesiv, desfăşurarea de activităţi de control într-un mod cât mai sistematizat şi conform unei prioritizări". 

Referitor la liniile directoare pe 2016, Corpul de control al primului-ministru susţine că va fi avută în vedere monitorizarea măsurilor propuse de către Corpul de control la finalul acţiunilor de verificare şi luarea măsurilor care se impun atunci când acestea nu vor fi duse la îndeplinire în termenele stabilite. 

"Pentru o mai bună organizare a activităţii de control, ţinând cont de specificul funcţionării entităţilor aflate în competenţa Corpului de control al primului-ministru, acesta va fi organizat, începând cu luna aprilie 2016, într-un departament care să urmărească activitatea entităţilor din cadrul administraţiei publice, respectiv într-un departament care să urmărească activitatea companiilor controlate de către Statul român", se precizează în documentul citat. 

De asemenea, se are în vedere "elaborarea unui cadru legal complet pentru activitatea de control administrativ din cadrul administraţiei publice centrale". 

Documentul citat propune, totodată, "realizarea activităţilor de control potrivit unui master plan de control aprobat de către prim-ministru. Acesta va pune accent pe latura preventivă, prin auditarea funcţionării periodice (minim o dată pe an) a tuturor ministerelor şi a autorităţilor publice din subordinea Guvernului, cu verificarea parametrilor esenţiali de funcţionare ai entităţilor verificate".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ