Crin nu mai conduce PNL, dar se luptă iar cu PSD

| 29 sep, 2013

Firea libertină a liberalilor nu se oprește din a provoaca scandal după scandal în cadrul USL. Libertatea de exprimare pe care o au membri PNL crează noi probleme în interiorul coaliţiei de guvernare, după ce aproximativ jumătate dintre deputaţii liberali au depus un proiect de lege prin care cer modificarea legii electorale în cazul alegerii primarilor şi a preşedinţilor de Consilii Judeţene.

Mai exact, liberalii vor revenirea la o formulă de acum opt ani, când preşedintele de Consiliu Judeţean era ales de către consilieri, exprimând aşadar un vot indirect si ignorând opinia cetățenilor. De asemenea, parlamentarii liberali mai doresc şi revenirea la alegerile pentru funcţia de primar în două tururi.

Decizia grupului rebel din PNL de a depune acest proiect a luat prin surprindere partidul, preşedinţii de Consilii Judeţene, primarii, dar şi pe colegii de alianţă. Acţiunea parlamentarilor nu a fost aprobată de partid, aşa cum Puiu Haşotti şi Vlad Nistor au arătat. Acesta ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru Crin Antonescu, care a fost pus în faţa unei insubordonări clare din partea celor pe care ar fi trebuit să îi conducă.

Proiectul de lege afectează în principal chiar pe cei din PNL, deoarece, ar putea pierde mulţi dintre preşedinţii de Consilii Judeţene pe care îi au la ora actuală. O revenire la desemnarea preşedintelui prin votul consilierilor nu înseamnă altceva decât o deposedare de putere a preşedintelui Consiliului. Acesta va fi la mâna majorităţii create, iar interesele politice vor avea întâietate, în defavoarea intereselor cetăţenilor.

Încurajarea unui astfel de comportament de către Crin Antonescu îi este defavorabil chiar lui. Nu trebuie să uite că anul viitor îşi propune să candideze la alegerile prezidenţiale, iar pentru a căpăta voturile necesare obținerii acestei funcții, va trebui să apeleze la organizaţiile judeţene. Însă, dacă el susţine un asemenea demers, s-ar putea trezi lăsat cu ochii în soare de propriul partid.

Dar de ce s-a ajuns aici, de ce nişte liberali depun un proiect de lege chiar dacă în Biroul Permanent Naţional s-a respins o asemenea propunere? Răspunsul este unul simplu: Antonescu nu mai conduce PNL-ul, el şi-a pierdut din autoritate, preferând în schimb să se războiască cu PSD.  Lipsa de reacţie a lui Antonescu în cazul liberalilor care au ieşit dintr-o conduită etică ce ar fi trebuit să existe într-un partid, l-a făcut să pară un lider slab. Nesancţionarea derapajelor lui Orban, Sorin Roşca Stănescu, Ioan Ghişe şi alţi penelişti, nu a făcut altceva decât să le dea mişcărilor de rebeliune din partid „apă la moară”.

Pus într-o situaţie penibilă atunci când a fost întrebat ce părere are de iniţiativa legislativă a colegilor săi liberali, Antonescu a spus că susţine alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene şi a primarilor în două tururi. În acest fel, Antonescu a preferat să îşi asume un nou moment tensionat cu PSD în loc să acţioneze ca un adevărat lider de partid. Prin reacţia avută în cadrul conferinţei de la Satu Mare, Antonescu nu a făcut altceva decât să dea impresia unui haos total în PNL.   

Antonescu trebuie să ia atitudine faţă de această iniţiativă, în primul rând pentru că în campania electorală, atât liberalii, cât şi social-democraţii şi-au asumat o poziţie şi o soluţie comună în ceea ce priveşte legea electorală. Proiectul legii electorale este unul care trebuia discutat în prealabil în USL pentru a se vedea care sunt observaţiile, amendamentele, criticile, etc. Mai mult, la întâlnirea USL de la Mamaia, de la începutul toamnei, liderii celor trei formațiuni au spus că vor avea o abordare comună. 

Lipsa unor abilităţi de leadership ale lui Antonescu fac ca o reformă importantă pentru România să fie pusă sub semnul întrebării. Este evident că liderul PNL nu îşi mai poate controla partidul şi că s-a ajuns la un fel de anarhism în cadrul formaţiunii politice. Fiecare e în legea lui, nimeni nu mai ţine cont de ceea ce stabileşte conducere, ordinea interioară şi conduita partidului nu mai contează.

De fapt, grupul de parlamentari care au depus proiectul de modificare a legii prin care sunt aleşi liderii locali, nu a făcut altceva decât să respecte tendinţa impusă de Antonescu prin poziționarea în cazul Roşia Montană. Fără a avea vreo consultare în cadrul USL, preşedintele PNL a ieşit în conferinţă de presă să exprime poziţia personală, care la nici 12 ore distanţă a fost şi a partidului, de împotrivire faţă de demararea proiectului minier. Aşadar, dacă liderul, cel care ar fi trebuit să fie un model pentru ceilalţi membri, acţionează în acest mod, atunci ce aşteptări să mai avem de la ceilalţi liberali?

Antonescu trebuie să pună capăt scandalului din cadrul USL, pentru că este preşedintele unuia dintre partidele aflate la guvernare, iar guvernarea trebuie să îşi urmeze cursul, fără a fi pusă în pericol de astfel de „mişcări rebele” ale liberalilor. Şeful PNL este cel care poate calma spiritele, prin sancţionarea celor care agită fără sens apele în cadrul USL. România are nevoie de stabilitate, nu de conflict, iar Antonescu şi liberalii trebuie să înţeleagă acest lucru.

USL este o alianţă în cadrul căreia protocolul trebuie respectat, împreună cu disciplina de partid, care ar trebui să domnească. Nu se poate merge la infinit în acest fel, ca în fiecare săptămâna să existe câte un scandal în cadrul alianţei aflată la guvernare. Antonescu ar fi bine să îi asculte şi pe colegii săi din teritoriu, preşedinţii de Consilii Judeţene şi primarii, care spun că PNL nu trebuie să susţină o asemenea iniţiativă. Să sperăm că liderii liberali vor avea înţelepciunea să cadă la o înţelegere pe această chestiune.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
29 sep, 2013
cantautor
nu stiu cum e mai bine...
consilierii alesi direct de cetateni aleg presedintele cj..
alesii parlamentari ,la fel de direct alesi,fac legi...
ei sunt reprezentativi...
care-i diferenta?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ