Crin, pe cale să cadă din trenul prezidențial?

| 30 aug, 2013

Norocul președintelui PNL este că Victor Ponta nu va candida la președinție. În caz contrar, acesta ar fi trebui să se lupte cu încă o persoană la anul, pe lângă alți prezidențiabili clasați mai bine în sondaje, despre care s-a tot speculat.

Potrivit ultimului sondaj realizat de CSCI (Centrul de Studii și Cercetări Infopolitic) în perioada 12-15 august, doar o treime dintre români au încredere în Crin Antonescu. Acest lucru ridică o serie de semne de întrebare cu privire la statutul președintelui PNL de favorit în cursa pentru prezidențiale, precum și cu privire la ce are de făcut pentru a reveni în încrederea românilor.

Studiul efectuat de CSCI îl plasează pe Crin Antonescu pe locul 4 în topul încrederii, cu 30 de procente, acesta fiind devansat de Mugur Isărescu (56% încredere multă + foarte multă), Sorin Oprescu (49%) și colegul său de alianță, premierul Victor Ponta (48%). Pe locurile 5 și 6 se clasează Traian Băsescu, cu 26%, respectiv Elena Udrea, cu doar 16 procente.

Trendul de ușoară scădere pe care a intrat liderul liberal ar trebui să-i îngrijoreze pe cei din echipa sa și, în același timp, să-i îndemne la demersuri concrete, la o serie de acțiuni rapide și, de ce nu, chiar și la o regândire a strategiei pentru 2014. În momentul de față, din exterior pare că prezidențiabilul PNL se bazează prea mult pe ideea că este, în fapt, prezidențiabilul USL, iar probabil confortul pe care i-l dă acest gând l-a făcut să se culce pe o ureche (un joc de cuvinte neintenționat).

Crin Antonescu are nevoie să intre în ritm, să se angajeze în lucruri concrete, pentru că se pare că „gesturile simbolice” (cum ar fi, spre exemplu, părăsirea sălii la momentul învestiturii Ramonei Mănescu) nu prind extraordinar de bine la public. Oamenii au nevoie de lucruri cât se poate de concrete pentru a putea fi convinși, mai ales după o lungă perioadă sub regim PDL în care au fost păcăliți, mințiți și ignorați. Ca să folosim o frază dragă premierului, lumea vrea pâine și s-a săturat de circ. Poate că și din acest motiv Victor Ponta l-a depășit atât de mult pe Crin Antonescu la capitolul încredere. Premierul este văzut ca cel care a dat înapoi salariile, ca cel care a crescut salariul minim, ca cel care a redat banii pensionarilor și a acordat ajutoare etc. În tot acest timp, președintele PNL a cam stat pe bară și a preferat să nu se asocieze cu actul de guvernare, în ideea că va rămâne ferit de eroziunea specifică oricărei coaliții aflate la putere. Însă în încercarea de a nu căpăta capital negativ de imagine de pe urma guvernării, Crin Antonescu nu a primit nici plusul de încredere aferent unor promisiuni respectate de către USL (dincolo de orice partizanat politic, o parte dintre acestea nu pot fi contestate).

Norocul președintelui PNL este că Victor Ponta nu va candida la președinție. În caz contrar, acesta ar fi trebui să se lupte cu încă o persoană la anul, pe lângă alți prezidențiabili clasați mai bine în sondaje, despre care s-a tot speculat.

Fără îndoială, Crin Antonescu trebuie să pună de o parte strategia de „opoziție de la putere” – cea care nu a dat deloc roade, conform sondajelor – dacă vrea să nu cadă din trenul prezidențial. Acesta a început să accelereze puternic și nu se va opri decât peste 68 de săptămâni, atunci când va avea un singur pasager.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
30 aug, 2013
andrada
antonescu prezidentiabil...!
Nimeni nu-si ia cuvantul inapoi fara sa se desclifice !! noua generatie crede ca lipsa de scrupule si cinismul sant virtuti actuale dar ...nu e asa ..! Ponta nu va face greseala la care-l imping acolitii pe fata sau ascunsi ai lui basescu si alt om mai pregatit si mai fara ..cozi pt presedintie nu vad acum !! oameni manati de pofte ,de lacomie si fara caracter pe care-i arata basescu n-au sanse in fata discursului lui Antonescu ...si presedintele asa trebuie sa fie ,citit ,vocal ,cu tinere de minte ,si mai sufletist ...decat cifrele si masurile organizatorice !! Antonescu ,Presedinte ...!
30 aug, 2013
cantautor liberal dizident
Inclin sa-ti dau dreptate,cu mentiunea ca referirea la strategia aia cu opozitia la putere,e inutila...
El ,chiar nu are o strategie...
In rest,imi doresc sa nu ai dreptate la chestia cu 68 saptamani...
Mi-ar face placere ca trenul sa opreasca si la statia 67,sa fie "aruncati "din tren mai multi,inclusiv el,iar la statia finala sa ajunga altcineva...
30 aug, 2013
natalia
De acord cu tine: "iubirea" mea pentru Crin Antonescu se ofileste pe zi ce trece.... L-as prefera pe Tariceanu...
30 aug, 2013
cantautor liberal dizident
Ptr.Natalia:
Nu cred ca as avea ceva impotriva..
Dar,e irealizabil ...
Oricum,preventiv,vreo 68 saptamani nu mai pune apa in ghiveciul "Antonescu"...
Multumesc...
03 sep, 2013
DENVER
SI,DACA REPETENTUL CADE DIN TREN INTRE 67 SI 68,CE SE INTIMPLA CU PLAGIATORUL?.....INTREB SI EU.....

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ