CRIZĂ la CHIȘINĂU. Noul guvern se întrunește azi. Dodon vrea convocarea Consiliului de Securitate

| 10 iun, 11:56

Lupta pentru putere continuă luni la Chișinău, dar, în vreme ce UE și SUA și-au anunțat pe rând susținerea pentru noul guvern condus de Maia Sandu și susținut de socialiști și de proeuropeni, oligarhul Vlad Plahotniuc face eforturi pentru a-și menține puterea. În vreme ce mai mulți politicieni români și-au anunțat sprijinul pentru Maia Sandu, președintele Klaus Iohannis și guvernul au preferat să emită mesaje prudente.

Noul Guvern de la Chișinău, format de socialiști și de proeuropeni și condus de Maia Sandu, se va întruni luni în ședință, începând cu ora 11:00, la sediul Parlamentului. Se anunță noi demiteri după ce zilele trecute, noua majoritate parlamentară formată din Blocul ACUM și PSRM i-a demis pe șefii de la Serviciul de Informații și Securitate și de la Centrul Național Anticorupție.

Maia Sandu susține că în cazul în care mesajele de susținere a Guvernului învestit sâmbătă de noua majoritate parlamentară nu vor fi auzite și înțelese, mai ales de către reprezentanții guvernării democrate, atunci se va recurge la proteste, scrie Radio Chișinău.

În paralel, Igor Dodon a ordonat consilierilor săi actualizezarea componenței Consiliului Suprem de Securitate și convocarea în regim de urgență a acestuia. Un anunț în acest sens a fost făcut azi dimineața pe pagina sa de Facebook, notează Deschide.md.

„Am prezidat o ședință de lucru cu consilierii și șefii de direcții ai aparatului PRM, în cadrul căreia am stabilit câteva obiective prioritare pentru următoarele zile. Am menționat necesitatea actualizării componenței Consiliului Suprem de Securitate și convocării în regim de urgență a acestuia”, a scris el.

Totodată, Dodon anunță că va invita corpul diplomatic acreditat în Republica Moldova „la o discuție cu privire la situația actuală din țară”.

„Am reiterat importanța promulgării legilor adoptate recent de către noua majoritate parlamentară compusă din PSRM și ACUM. Totodată am indicat asupra necesității lansării discuțiilor în Parlament cu privire la stabilirea datei alegerilor generale locale”, a precizat el.

SUA și UE au recunoscut guvernul condus de Maia Sandu, dar deocamdată, este neclar dacă noul Executiv va reuși să își impună decizile.

Vechiul guvern interimar controlat de Partidul Democrat (PDM) al oligarhului Vlad Plahotniuc a semnalat că va rămâne în funcție până la alegerile anticipate pe care tot PDM le-a programat pentru luna septembrie.

Nici socialiștii, nici proeuropenii nu au dat semn că ar fi interesați să participe la alegerile anunțate de democrați.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ