Cseke Attila: Reforma procedurilor de avizare a investițiilor, cea mai importantă din ultimii 35 de ani

| 14 mai, 19:01

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a declarat, marți, la Reghin, că adoptarea reformei în procedura de avizare a investițiilor publice și private din România este cea mai importantă din ultimii 35 de ani.

 

'Dacă îmi permiteți să vă dau câteva elemente legate de o reformă importantă pe care am reglementat-o și pe care o implementăm în această perioadă. Este vorba despre Ordonanța de Urgență a Guvernului 31/2025, care, din punctul nostru de vedere, este cea mai importantă reformă în procedura de avizare a investițiilor publice și private din România din ultimii 35 de ani. În această ordonanță s-au instituit termene mai scurte, s-au introdus proceduri foarte clare, inclusiv cu sancțiuni adiacente în caz de nerealizare a acestora, procedura avizării tacite, astfel încât investițiile publice și private în România să se desfășoare într-un ritm alert', a afirmat ministrul Cseke Attila, într-o conferință de presă.
La baza acestei decizii, a spus Cseke Attila, au stat o serie de cifre relevante care au determinat Ministerul Dezvoltării să propună Guvernului acest act normativ, astfel încât investițiile să fie impulsionate.
'La investițiile pe Anghel Saligny media zilelor scurse de la certificatul de urbanism până la autorizație de construire - adică perioada în care beneficiarul, de obicei autorități locale sau centrale, trebuie să strângă avizele de la toate instituțiile - este de 507 zile. Deci un an și cinci luni, în medie, se stă la diverse instituții ale statului sau operatori privați. Pe partea de energie, de exemplu, unde avem operatori privați și e necesar aviz și de la ei, un an și cinci luni, în medie, pe Anghel Saligny se stă în procedura de avizare. Dar sunt peste 20% din aceste investiții la care media depășește 700 de zile, ceea ce înseamnă peste 2 ani de stat numai în procedură de avizare. Într-un program de investiții în care ai aprobare, ai certificat de urbanism, ai și finanțare asigurată, dar nu poți să dai drumul la autorizație de construire și să pornești investiția, pentru că ești în această procedură de avizare birocratică, create de instituții avizatoare pe PNRR, acest termen este de peste 410 zile, adică un an și două luni și apoi mai urmează și procedura de achiziție și așa mai departe', a detaliat Cseke Attila.
Ministrul Dezvoltării a subliniat că Guvernul a fost de acord cu această reformă, pe care o consideră 'radicală și bruscă', dar de care sistemul investițional din România și toți beneficiarii au nevoie.
'Ceea ce noi ne dorim este responsabilizarea instituțiilor avizatoare. Instituțiile statului sau instituțiile private trebuie să își facă datoria în aceste termene, să avizeze în perioada în care este prevăzută această procedură de avizare. Procedura de avizare simplificată și redusă și avizarea tacită se referă atât la PUG-uri și PUZ-uri, cât și la procedura de avizare pentru lucrări. Vreau să vă spun că în România, astăzi, media avizării unui PUG, de la o localitate, hai să spun cum ar fi Reghin, în sus până la municipiu reședință de județ, este în medie patru-cinci ani. Patru-cinci ani se stă în procedură de avizare, ceea ce este nepermis (...). Practic, ceea ce se avizează peste 5 ani s-ar putea să nu mai corespundă faptic cu nevoia de astăzi, când pornesc un asemenea PUG. Dar vreau să vă spun că am avut și PUG-uri - PUG-ul Timișoarei, care a stat în procedură de avizare 11 ani, ceea ce este nepermis', a menționat Cseke Attila.
Această ordonanță, a adăugat ministrul, vine cu niște proceduri prin care PUG-urile vor putea fi avizate în șase luni.
'Obiectivul nostru și al Guvernului este acela de a responsabiliza instituțiile statului, de a le pune la muncă, de a desființa din birocrație. Avizarea tacită este o sancțiune, trebuie să înțeleagă toată lumea din aceste instituții avizatoare. Noi nu ne dorim să avem foarte multe avize tacite pe această procedură. Obiectivul este acela de a responsabiliza și de a da avize cât mai rapid posibil, dar dacă acest lucru nu se întâmplă cu trecerea termenelor respective, atunci va interveni avizarea tacită, pentru că nu se poate să mai stăm ani de zile în aceste proceduri. Evident, cu responsabilizarea tuturor care și-au făcut sau nu și-au făcut datoria', a accentuat Cseke Attila.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ