Cseke Attila (UDMR): Reorganizarea administrativă trebuie să aibă la bază criterii viabile

| 17 noi, 18:02

Reorganizarea administrativă trebuie să aibă la bază criterii viabile şi, în acelaşi timp, este nevoie de cooperare între autorităţile publice locale, a afirmat, joi, liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila.

 

"Administraţia locală este un serviciu public. Administraţia centrală este un serviciu public. La fel cum este sistemul de învăţământ sau cel sanitar. Nimeni nu se aşteaptă de la o şcoală să producă profit. Scopul unui spital este să se ocupe de pacienţi, nu de profit. Şcolile, spitalele şi administraţia publică nu sunt firme", a transmis Cseke Attila, fost ministru al Dezvoltării şi Administraţiei Publice, potrivit unui comunicat de presă.
În opinia sa, "reorganizarea administrativă trebuie să aibă la bază criterii viabile". "Trebuie să se ia în considerare factorii geografici, economici, tradiţiile şi apartenenţa la regiunile istorice ale oamenilor. Este un proces amplu, care poate dura câţiva ani, şi este nevoie de referendum local pentru a fi adoptat. Cel mai mare pericol pe care noi îl vedem este ca această reorganizare să fie făcută în mod grăbit şi haotic. Tot ceea ce s-a decis de pe o zi pe alta în România s-a adeverit a fi greşit pe termen mediu şi lung", a argumentat senatorul UDMR.
El a subliniat că trebuie continuat drumul început în 2022, când Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a elaborat legile consorţiilor administrative şi al zonelor metropolitane. "Aceste două acte normative oferă posibilitatea legală pentru autorităţile publice locale de a coopera pentru a găsi soluţii la problemele cu care nu se pot confrunta singure. Este nevoie şi acum de cooperare între autorităţile publice locale. Statul trebuie să creeze mecanisme prin care acest proces de reorganizare administrativă să poată porni de jos", a evidenţiat Cseke Attila, care a participat vineri la o conferinţă organizată la Bucureşti pe tema reorganizării administrative.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ