Cum a motivat CCR respingerea Legii securităţii cibernetice

| 27 ian, 19:34

Curtea Constituțională a României a publicat motivarea deciziei prin care magistrații au respins Legea Securității Cibernetice în ansamblul ei.

”Întrucât în cadrul procedurii legislative, inițiatorul nu a respectat cadrul procedurii legislative, conform căreia Consiliul Suprem de Apărare a Țării avizează proiectele de acte normative inițiate sau emise de Guvern privind securitatea națională, Curtea constată că actul normativ a fost adoptat cu încălcarea prevederilor constituționale ale art. 1 alin.5 care consacra principiul legalității, și ale art.119 referitoare la atribuțiile Consiliului Suprem de Apărare a Țării”, se arată în motivarea CCR.

Citeşte şi: Sebastian Ghiţă: Dacă o să se întâmple ceva rău, cine o să răspundă, domnii de la Curtea Constituțională?


”În sesizarea de neconstituționalitate, se arată că art.148 alin.(2) din Constituţie este, de asemenea, încălcat prin netranspunerea corectă a reglementărilor comunitare în materie. Astfel, prevederile art.17 alin.(1) lit.a) nu sunt conforme cu jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, întrucât nu precizează exact ce date sunt necesare a fi deţinute, iar cadrul în care se solicită aceste date nu prezintă suficiente garanţii procesuale. Pentru îndeplinirea acestei obligaţii este necesară o monitorizare perpetuă a tuturor persoanelor, aspect ce creează o sarcină disproporţionată pentru subiecţii vizaţi şi implică totodată încălcarea drepturilor persoanelor monitorizate fără să existe în legătură cu acestea o suspiciune relativă la comiterea vreunei infracţiuni”, au explicat magistrații.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ