Cum arată actul prin care lui Adrian Năstase i se interzice intrarea în SUA. FOTO

| 22 mai, 11:33

Fostul premier Adrian Năstase a publicat pe blogul să scrioarea ambasadei SUA prin care este informat că i s-a retras viza, astfel încât nu mai poate călători în Statel Unite. Scrisoarea a fost primită în aprilie 2012, înainte de a fi condamnat, drept pentru care Năstase s-a declarat revoltat de decizie, sounând că a fost asemănat cu un terorist Al Quaida.

Fostul premier a precizat că”probabil că am fost util, ca premier al României, in operatiunile militare din Irak si in alte situatii. Atunci nu eram „periculos” dar după ce România a avut o altă conducere, după 2004, am devenit, dintr-o dată „periculos” pentru SUA, asemănător cu teroristii Al Qaida”.

Am recitit declaratia pe care am dat-o ieri, la lansarea de carte, in legătură cu retragerea vizei americane, in aprilie 2012, inainte ca o condamnare a mea să rămână definitivă. Am spus ca am fost „mirat” de acea decizie. Am gresit. Nu am fost „mirat”, ci „revoltat”.

Câteva comentarii:

1. Există o discriminare inacceptabilă in ceea ce priveste regimul vizelor, in conditiile in care cetătenii majoritătii statelor europene pot călători fără vize in SUA, in timp ce românii trebuie să joace la „loteria vizelor” sau să treacă printr-un proces umilitor de obtinere a vizei.

2. există o incălcare evidentă a reciprocitătii in materie, in conditiile in care cetătenii americani nu au nevoie de viză pentru a călători in România, indiferent de situatia in care se află.

3. Chestiunea retragerii vizelor pentru cetătenii români, a principiilor folosite, nu poate fi doar o chestiune „confidentială” a autoritătilor americane cu cetătenii români vizati. Ea trebuie să fie cunoscută si de către Ministerul de externe român. Mai ales când este vorba de „foreign government officials” sau ” „prominent public figures”, atunci cân autoritătile de imigrare se consultă cu Departamentul de Stat, existând riscul de a fi afectate relatiile externe americane. Evident că in aceste situatii trebuie informate (cel putin) si autoritătile române. In conditiile in care România nu este considerată o colonie…

4. in ceea ce mă priveste, probabil că am fost util, ca premier al României, in operatiunile militare din Irak si in alte situatii. Atunci nu eram „periculos” dar după ce România a avut o altă conducere, după 2004, am devenit, dintr-o dată „periculos” pentru SUA, asemănător cu teroristii Al Quaida. Si asta pentru că ambasadorul american lobbyist din acea vreme, de la Bucuresti, avea un anumit „mentor” si era intr-o relatie specială cu unele din slugile din acea vreme ale lui Băsescu. De aceea a făcut, probabil, acea propunere către Departamentul de Stat, iar Departamentul avea, la acea vreme, alti prieteni in România decât cei ai Republicanilor. Asa că nu mai conta…

5. Este impotant ca actualii lideri de la Bucuresti să invete ceva din această lectie. Sper că vor invăta.

ANEXA 1: „Tema audierii a fost situaţia din Ungaria, iar în acest context oficialului de la Departamentul de Stat i s-au cerut asigurări că Ungariei nu i se aplică un dublu standard, atunci când unora dintre politicienii de la Budapesta li s-a retras viza pentru SUA din motive de corupţie. Insistenţele au fost ale preşedintelui Subcomisiei pentru Europa, Eurasia şi Ameninţări Emergente, republicanul Dana Rohrabacher, care a vrtu să ştie dacă şi unor oficiali guvernamentali români şi bulgari, vecini ai Ungariei, ţări cu probleme legate de corupţie, li se aplică acelaşi tratament.

„Nu există un dublu standard. Interzicem intrarea în SUA şi unor persoane din Bulgaria şi România pentru motive de corupţie. Dar nu folosim aceleaşi autorităţi”, a spus Hoyt Yee.

Congresman-ul Rohrabacher a insistat dacă sunt oficiali guvernamentali, membri ai administraţiei. „Vă pot asigura că există oficiali guvernamentali sau foşti oficiali guvernamentali interzişi în SUA din motive şi suspiciuni de corupţie. (…) Nu vă pot da numele, pentru că nu sunt publice, vă pot da numărul lor. Nu putem face publice numele lor”, a spus oficialul de la Departamentul de Stat la solicitarea preşedintelui subcomisiei de a pune la dispoziţie o listă a acestora.

De altfe, nici în Ungaria Ambasada SUA nu a făcut publice numele politicienilor, ci au apărut informaţii în media de la Budapesta referitor la identitatea acestora.

Ambasada SUA la Bucureşti a explicat, pentru cursdeguvernare.ro, legislaţia americană impune confidenţialitate în privinţa acordării vizelor. “Nu discutăm detaliile cazurilor individuale. Departamentul a considerat anumiţi români drept neeligibili pentru obţinerea vizei ca rezultat al condamnărilor pentru activităţi prin care au încălcat legea, inclusiv corupţie sau beneficii de pe urma corupţiei”, a arătat misiunea diplomatică americană în România.”

ANEXA 2: „Conform regulamentului 22 CFR 41.122 al Departamentului de Stat si al sectiei 212(a) a legii de Imigrare si Naturalizare Americana, Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti doreste sa va anunte pe aceasta cale oficiala ca viza dumneavoastra temporara v-a fost retrasa si nu mai este valabila pentru ca calatorii in Statele Unite. Aceasta decizie a fost luata in urma informatiilor devenite disponibile dupa obtinerea vizei. Va rugam sa nu incercati sa calatoriti in Statele Unite folosind aceasta viza.

In momentul in care primiti aceasta notificare va rugam sa va prezentati la Sectia Consulara a Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti impreuna cu pasaportul pentru a va putea anula viza fizic in pasaport. Daca mai doriti pe viitor sa resolicitati viza pentru a putea calatori spre Statele Unite, va rugam sa urmati instructiunile mentionate pe adresa de site a Ambasadei la http://romania.usembassy.gov”.

ANEXA 3: 9 FAM 41.122 N4 REVOKING VISAS IN SENSITIVE CASES

(CT:VISA-2017; 08-27-2013)

„In cases involving foreign government officials, prominent public figures, and subjects or potential subjects of the United States and foreign criminal investigations, post should seek the Department’s guidance prior to any visa revocation unless unusual and exigent circumstances prevent such a consultation. You should be alert to the political, public relations and law enforcement consequences that can follow a visa revocation, and should work with the Department to ensure that all legally available options are fully and properly addressed. The revocation of the visa of a public official, or prominent local or international person, can have long-term repercussions on political relationships with foreign governments and on our public diplomacy goals in a foreign state.”

ANEXA 4: “Ministerul Afacerilor Externe nu a fost informat in legatura cu interdictia aplicata unor cetateni romani de a intra in SUA. in baza procedurilor specifice consulare si a legislatiei privind protectia datelor personale, eventualele refuzuri de acordare a vizei de intrare in SUA se comunica direct de Ambasada SUA doar persoanelor/cetatenilor romani vizati, daca exista astfel de situatii”, scrie Năstase pe blog.

Tag-uri: Adrian Nastase, SUA
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
22 mai, 15:34
BASINESCU CRIMINALUL DE ROMANI
CE SA CAUTI TU IN AFRICA
DUTE AZVOCAT MILOG LA TANCABESTI,CA TOT MAI PROST ESTI..
SAU,DUTE LA TITU-GARA SI FA O TARABA DE AZVOCAT, CU PROBLEME PSIHICE.
VEZI CA FACI ROMANIA DE RAS,CU PUSCARIA TA .MA,TANASE-NASTASE 4 CLASE
LASA-NE IN PACE.DUTE,DUTE,.....LA TATA SOCRU ANGELO MICULESCU,MARE COMUNIST.D-AIA I-AI LUAT FATA,CA ERA BOGAT,TOT DIN FURAT.MILOGULE !!!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ