Cum demonetizăm statul de drept şi lovitura de stat

| 12 dec, 2013

Pentru a reduce totul la o imagine simplă şi stereotipică, Traian Băsescu a utilizat o formulă atât de dragă domniei sale, încă de pe vremea referendumului pentru demiterea sa din vara lui 2012: “lovitură de stat”.

Având în vedere frecvenţa ieşirilor publice, lui Traian Băsescu ar trebui să i se dea prin lege un spaţiu de emisie și un interval orar plasat între cinci şi şase după-amiaza, în care preşedintele să vină în faţa naţiunii care a votat pentru demitere sa şi să îşi spună păsurile.

Marţi, subiectul principal al cucului de la Cotroceni a fost, desigur, şedinţa Parlamentului în care s-a dat votul final pe mai multe proiecte de lege. Cu o faţă gravă, de lider dezamăgit, Traian Băsescu a tras în primele secunde ale declaraţiei de presă o concluzie extrem de gravă pentru ţara noastră, aceea că USL-ul îşi continuă marşul împotriva instituţiilor statului de drept. De data aceasta USL-ul ar vrea să îşi scoată corupţii din închisoare, în paralel construind o imunitate de nezdruncinat pentru parlamentari și lovind prin legi date cu dedicaţie Justiţia şi unele instituţii respectabile precum ANI şi DNA. Mai adăugaţi câteva menţiuni la adresa anumitori lideri USL care ar avea interese personale şi aveţi tabloul complet al discursului prezidenţial.

Pentru a reduce totul la o imagine simplă şi stereotipică, şeful statului a utilizat o formulă atât de dragă domniei sale, încă de pe vremea referendumului pentru demiterea sa din vara lui 2012: “lovitură de stat”.

Nu are rost să detaliez ce se va întâmpla în zilele următoare, dar ne putem aştepta la o repetare obsesivă a tezei trasate de la Cotroceni prin vocea anumitor “oratori” ai opoziţiei. Deja Mihai Răzvan Ungureanu şi Monica Macovei au început să repete discursul prezidenţial, unul de la Bucureşti, celălalt de la Bruxelles. Singura întrebare pe care mi-o pun este cât de tare se va lărgi corul. Desigur că PMP-ul şi PDL-ul se vor alătura şi ele mişcării, că doar aşa funcţionează opoziţia unită de dreapta.

Ceea ce s-a întâmplat în Parlamentul României a fost că o majoritate democratic aleasă a dat votul final pe mai multe legi, dintre care unele sunt discutabile. Nu a fost în niciun caz vorba de încercarea unei minorităţi ilegitime de a acapara puterea prin răsturnarea unor instituţii democratic alese. Din acest punct de vedere nici loviturile de stat nu mai sunt ce erau pe vremuri, din moment ce poţi să le faci doar printr-un simplu vot al Parlamentului. Barem un tanc, două puteau să fie scoase în stradă de organizatori, să ştim şi noi ce se întâmplă fără explicaţiile venite de la Cotroceni.

În schimb, toată această retorică goală nu face decât să arate adevărata faţă a preşedintelui. Declarativ, Traian Băsescu se erijează în ultima vreme ca singurul apărător al statului de drept. În realitate, acuzaţiile pe care şeful statului le face acum la adresa actualei majorităţi guvernamentale nu fac decât să creeze imaginea că ţara noastră ar fi o republică bananieră în care loviturile de stat constituie un eveniment frecvent. Izolat şi înconjurat doar de oamenii săi, liderul de la Cotroceni deja nu mai realizează cât de mult rău face României prin atacurile nejustificate la care recurge direct sau prin reprezentanţi, fiind interesat doar să lovească în actuala putere.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 dec, 2013
yehudy
daca Romania ar fi stat de drept, ar fi fost aflati si condamnati "teroristii care trag din orice pozitie" (citat di opera numitului iliescu ion). daca Romania ar fi stat de drept ar fi fost condamnati cei care au organizat si au ordonat numeroasele mineriade. din pacate, romania este un stat captiv al mafiei politice creatte de numitul iliescu ion in decembrie 1989.
12 dec, 2013
diola
esti penibila
Unde naiba ai studian mai fatuca? Tu nu iti pui nici o secunda problema daca presedintele Romaniei are dreptate, nu te gandesti nici cum va arata Romania peste 10 ani cand copii tai vor trai intr-un stat mafiot. Pe tine te deranjeaza cum a formulat preseintele un .. adevar. Te deranjeaza .. invelisul. Pai scuze , dar cretinii astia de la guvernare au pe cine reprezenta. Sa nu mai chitatiti peste ani, cand romania va lua din nou drumul estului .... Dumnezeu te ajuta, dar nu-ti baga in traista.. sau in gura...
12 dec, 2013
GoPonta4President!
:))
Surpriză. După zece ani de Băsescu, USL a preluat un stat mafiot, în ruine. Hai sictir!
12 dec, 2013
cantautor
Mai fatuco,cand numeroase state sunt ingrijorate de evolutia democratiei in Romania,este o problema...
Aceia,nu sunt nici basisti ,nici pontisti...
Dupa mintea ta si ei sunt"oratori" ai opozitiei...
Daca macar n-ai bunul simt sa recunosti onest chestiunea aceasta,inseamna ca ai probleme mari de intelegere...
Sau iti recunosti statutul de iobag ,pe mosia USL
12 dec, 2013
GoPonta4President!
De fapt...
Noi suntem îngrijorați de medicația cantautorului (un cariciopter băsist) care este în mod evident inadecvată. Treci pe barbiturice, postacule, deși la textele tale scopite nu cred că se găsește ceva suficient de puternic în farmacii.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ