Cum este manipulată opinia publică de propaganda portocalie?

| 07 iul, 2013

Tema falsă de astăzi – “Salariile miniștrilor USL ar fi mai mari decât pe vremea lui Boc și Ungureanu”

Datele false sunt folosite fără scrupule cu scopul de a manipula opinia publică. Este de înțeles nevoia opoziției de a fabrica subiecte, mai ales când subiectele reale care ar putea monta un atac împotriva guvernului USL sunt greu de găsit după un an de guvernare.

Ultima invenție a laboratoarelor de propagandă portocalie este o grozăvie de proporții: „salariile miniștrilor din guvernarea USL sunt mai ridicate decât cele ale miniștrilor din guvernele Boc și Ungureanu”. În primul rând, demnitarii fie că sunt numiți, fie că sunt aleși, nu au salarii, au indemnizații. Putem să trecem cu vedere lipsa de pregătire în finanțe publice și buget a celor care au scris minciuna de mai sus, dar trebuie să fim vigilenți și să demascăm dezinformarea.

Veniturile bugetarilor, deci și salariile și indemnizațiile au fost reduse, în 2010 cu 25% din brut. Reducerile s-au aplicat uniform pe toată plaja de salarizare unitară, cu alte cuvinte și un profesor a câștigat mai puțin cu 25% și un doctor a câștigat cu 25% și un ministru a câștigat mai puțin cu 25%. Revenirea la salariile și respectiv indemnizațiile de la nivelul corespunzător anului 2009, când tot Emil Boc se afla în fruntea Guvernului s-a produs gradual cu 15% în 2011 și cu 8% respectiv 7,4% în 2012.

Ce uită să ne spună autorii articolului de pe „econtext” este că miniștrii au un nivel de indemnizare egal, aferent funcției de ministru de stat. Același lucru se aplică tuturor funcțiilor de demnitate publică din guvern, inclusiv primul-ministru. Diferențele de venit de le un ministru la altul nu pot proveni decât din alte surse care pot fi salarii de magistrat, militar sau polițist. Nu știm însă care sunt sursele de informare care au produs datele din articol pentru că autorii nu ne spun acest lucru.

Putem totuși să ghicim că „jurnaliștii” au folosit datele din declarațiile de avere, caz în care trebuie să îi anunțăm că declarațiile de avere cuprind date din anul fiscal precedent, an în care mulți dintre miniștrii menționați nu ocupau funcția de ministru. Articolul nu face altceva decât să aducă aminte oamenilor de faptul că s-au tăiat, fără discernământ, salariile tuturor bugetarilor la mijlocul anului 2010 contribuind decisiv la scăderea nivelului de trai din țară. Această tăiere dublată de creșterea TVA-ului la 24% au adus efectiv în pragul sărăciei zeci de mii de familii din România.

Crede cineva că acești oameni vor aprecia faptul că propaganda portocalie încearcă acum să îi manipuleze cu mesajul că guvernul USL are un nivel de indemnizare opulent? Tentativa de manipulare este clară, este ușor să spui că guvernul USL dă mai mulți bani miniștrilor săi decât guvernele PDL dar, după cum am demonstrat, este greu să dovedești acest lucru. Realitatea este că guvernul USL menține exact același nivel de indemnizare ca primul guvern Boc, în anul 2009. Realitatea obiectivă este că nivelul de indemnizare pentru funcțiile tuturor miniștrilor din guvernele ultimilor 10 ani nu este corespunzător responsabilității funcției. Un ministru român câștigă aproximativ 1500 de euro pe lună în timp ce administrațiile publice centrale din occident, de pildă Franța oferă între 15.000 și 20.000 de euro lunar unui ministru din cabinet, de 10 ori mai mult ca în România.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
07 iul, 2013
elena
haida de,saracii nostri ministri,au salarii,indemnizatii de mizerie.Pentru incompetenta lor,sunt platiti regeste.Pe langa cei 7,4 de ....naivi,(inclusiv cadavrele mortilor decedati,dar votanti in cuget si simtiri),mai avem romani care judeca cu inteligenta proprie.Si sunt din ce in ce mai multi.Pana la urmatoarele alegeri,nici asistatii social nu se vor mai lasa prostiti de..propaganda rosie.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ