Cum face presa portocalie manipulare prin interpretarea sondajelor

| 24 iul, 2013

O parte a presei din România prezenta în cursul zilei de marţi rezultatele „şocante” oferite de Eurobarometru, conform cărora peste două treimi din români nu au încredere în Guvern. La prima vedere rezultatul este unul negativ pentru actuala guvernare, însă dacă se trece de bariera titlului şi peste reaua voinţă a presei portocalii atunci lucrurile stau cu totul altfel.

Eurobarometrul a întocmit o analiză a încrederii populaţiei în guvernele ţărilor membre ale Uniunii Europene pe baza unui sondaj realizat în luna mai anul acesta. Interpretarea datelor oferite de Eurobarometru nu trebuie făcută fără a avea în vedere şi o evoluţie a încrederii în ultimii ani. Comparând datele existente cu privire la România se poate observa cu uşurinţa o creştere semnificativă a încrederii populaţiei în Executiv în mai 2013 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011.

Încrederea de care beneficiază guvernul României, după cum arată Eurobarometrul, se încadrează în media europeană. Este deja ştiut faptul că Executivul are parte de o încredere mai scăzută din partea populaţiei faţă de alte instituţii, fiind organismul care decide politicile economice şi sociale din cadrul unui stat, iar cele mai mari aşteptări ale cetăţenilor sunt legate de activitatea guvernamentală. De asemenea, responsabilitatea guvernului este atât faţă de cetăţenii statului, cât şi faţă de partenerii internaţionali.

Chiar dacă se încearcă să se inducă ideea că guvernul USL nu beneficiază de încredere din partea românilor, realitatea îi contrazice pe toţi cei care susţin o asemenea ipoteză. Oricât de mult ar încerca să distorsioneze realitatea cei din presa portocalie prin titluri bombastice, o simplă documentare în legătură cu subiectul le reduce la zero argumentarea.

Interpretarea sociologică din partea presei portocalii lasă de dorit. Ar trebui să lase oameni specializaţi în aşa ceva şi să nu îşi dea cu părerea încercând să manipuleze opinia publică oferind o părere personală, pur partinică şi subiectivă. Dacă într-adevăr se dorea exprimarea unei opinii avizate cu privire la datele sondajului Eurobarometru, înainte de a scrie un articol autorii ar fi trebuit să verifice înainte şi o evoluţie a trendului încrederii populaţiei, în aşa fel încât să ofere o informaţie corectă.

Ceea ce nu s-a spus cu privire la datele Eurobarometrului este că din noiembrie 2012, înainte de alegerile parlamentare, până în mai anul acesta încrederea în guvern a crescut, fiind de aproximativ 30%. Prin evoluţia în sens ascendent a încrederii în Executiv se dă un semnal pozitiv din partea cetăţenilor cu privire la măsurile economice şi sociale luate în această perioadă. Românii au resimţit impactul măsurilor ca fiind unul pozitiv, iar acest aspect i-a determinat să îşi schimbe părerea faţă de puterea executivă.

În timpul guvernării Boc încrederea în Executiv a scăzut vertiginos, ajungând până la cifra de 11%. Schimbarea puterii a dus şi la schimbarea percepţiei populaţiei. Procentul de aproximativ 30% din populaţie de care se bucură guvernul condus de Victor Ponta se traduce în rândul votanţilor printr-o cifră mult mai mare, în jur de 60%. Acest procent în comparaţie cu cel înregistrat de USL la alegerile parlamentare decembrie este asemănător, ceea ce înseamnă că Executivul nu a pierdut deloc din încrederea populaţiei care i-a acordat votul.

Este de înţeles disperarea presei portocalii de a scoate din absolut orice un lucru negativ despre guvern, ţinând cont că în ultima perioadă toate semnalele economice din exterior au fost preponderent pozitive. De asemenea, constanţa procentului înregistrat de USL în sondaje face ca jurnaliştii trusturilor de presă care au ridicat în slăvi fosta putere să se simtă incapabili şi neputincioşi de a schimba percepţia oamenilor. Este într-adevăr foarte greu să impui o anumită idee atunci când realitatea te contrazice.

În momentul de faţă în lipsa unei opoziţii care să facă opoziţie în adevăratul sens al cuvântului, jurnaliştii care au susţinut guvernul Boc şi pe cei de la PDL încearcă să facă ceea ce politicienii nu sunt capabili, chiar dacă uneori oferă argumente ridicole şi lovite de nulitate..

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ